2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Ahtisaari-terv módosítását ajánlják szakértők Moszkva megnyugtatására

2007. május 15. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

A koszovói helyzet rendezésére kidolgozott módosítását ajánlották kedden nemzetközi szakértők, hogy fenntartásai feladására ösztönözzék Oroszországot.

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Válságcsoport (ICG) egyebek között azt javasolja, hogy nevezzenek ki különmegbízottat a szerb kisebbség számára a leendő független Koszovóban, és halasszák el legalább két évvel az új, korlátozott szuverenitású ország felvételét az ENSZ-be.

A szakértők szerint a kérdést még a nyáron meg kell oldani, mert különben a feszültség erőszakban fog kirobbanni. Azt azonban elvetik, hogy a szerbiai tartomány albán vezetői egyoldalúan kikiáltsák a függetlenséget.

Oroszország kilátásba helyezte, hogy megvétózza az Ahtisaari-tervet az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hacsak olyan változtatásokat nem végeznek rajta, amelyek révén Belgrád számára is elfogadható lesz. A Nyugat heteken belül döntésre szeretne jutni, és azzal érvel, hogy a NATO 16 500 békefenntartó katonája erőszakos zavargások kitörésével fog szembesülni, ha a kétmillió albánnak túl sokat kell várnia a függetlenségre. Belgrád nem akar lemondani a területről, amely állítása szerint a szerb kultúra és történelem bölcsője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS