2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leromboltak Koppenhágában egy squatot: a lakók utcakövekkel estek a rendőröknek

2007. május 15. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Több mint ötven fiatalt vett őrizetbe a dán rendőrség hétfő este Koppenhágában, ahol a rendfenntartó erők és a tüntetők között heves összecsapások törtek ki. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy egy engedélyezett tüntetés résztvevői a dán főváros egyik peremkerületében a rendőrökre támadtak: utcaköveket és benzines palackokat dobáltak rájuk. A fiatalok egy lakóépület - foglalt ház, azaz squat - lebontása ellen tiltakoztak nap közben, de estére elfajultak az események. Három rendőr megsebesült.

A tömeg feloszlatása érdekében a rendfenntartó erők könnyfakasztó gránátokat is bevetettek, míg a fiatalok barikádokat emeltek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, majd egy bankot is megtámadtak. A viszonylagos nyugalom éjfél körül állt helyre a Christianshavn negyedben.

A lerombolásra ítélt épület valaha a dán hadsereg egyik laktanyája volt. Miután a fegyveres erők kiürítették azt, 1971-ben hippik szállták meg az épületet és az "ifjúság házának, az underground kultúra templomának" nyilvánították, majd kommunát alakítottak ki benne. A dán városi vezetés március végén döntött az épület lerombolásáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS