2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megosztott az EU az Oroszországgal tervezett csúcstalálkozó előtt

2007. május 15. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Erősen megosztott az Európai Unió az Oroszországgal tervezett csúcstalálkozó előtt. Erre utaltak a keddi, berlini nyilatkozatok, s ezt erősítette meg közvetlenül a szamarai csúcsot előkészítő, moszkvai vizitje előtt a német külügyminiszter is. Frank-Walter Steimeier utalt arra: aligha valószínű, hogy a csütörtök-péntekre tervezett csúcsértekezleten eljutnak az eredeti célkitűzésig, az esedékes új partnerségi megállapodás megkötését célzó tárgyalások megkezdéséig.

Az állásfoglalásokból ugyanakkor kitűnt: miközben a német uniós elnökség és az Európai Bizottság a nézeteltérések ellenére stratégiai partneri viszonyra törekszik Oroszországgal, Lengyelország és a balti államok a leghatározottabban fékezik ezeket az erőfeszítéseket.

Lengyelország után Litvánia és Észtország is kilátásba helyezte, hogy vétót emel az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodása ellen. Urmas Paet a Kommerszant Vlaszty című orosz politikai magazinnak adott nyilatkozatában nem zárta ki a fenti lehetőséget. "Majd meglátjuk. Az ember soha ne mondjon nemet" - fogalmazott a miniszter, aki négy nappal az EU-orosz csúcstalálkozó előtt azzal vádolta Moszkvát, hogy nem hivatalos formában szankciókkal sújtja Észtországot. Az utóbbiak között említette a Szentpétervár és Tallinn közötti vonatközlekedés leállítását.

Az ilyen húzás "rendkívül különös" - jelentette ki Paet, hozzátéve, hogy hazája álláspontja szerint "ezt bízvást lehet szankciónak minősíteni". (Az orosz vasúttársaság a gyér utasszámmal indokolta a vonatok leállítását, amelyre néhány nappal a Tallinn központjában álló szovjet világháborús emlékmű áthelyezése után került sor.)

Paet felszólította az orosz felet, hogy szüntesse be az észt kormány internetes honlapjai ellen irányuló elektronikus támadásokat. Észt szakemberek kiderítették, hogy a támadások kiindulópontja az orosz elnöki hivatal honlapjain található.

Litvánia szerint "túl korai lenne" megerősíteni az Oroszország és az EU közötti új együttműködési és partneri szerződés aláírására szóló mandátumot "az orosz fél részéről tett konkrét pozitív lépések" nélkül" - közölte Petras Vaitiekunas litván külügyminiszter hétfőn Brüsszelben azon a a tanácskozáson, amelyen az uniós külügyminiszterek az orosz-EU csúcstalálkozó előkészületeit vitatták meg.

A lengyelországi látogatásról szombaton visszatért Valdas Adamkus litván államfő egy nyilatkozatában az Oroszország és az EU közötti szerződés aláírását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy ismét meginduljon az orosz alapanyag szállítása a mazeikiai kőolaj-feldolgozó üzembe a Barátság kőolajvezetéken. Az elnök azt fejtegette, hogy a legradikálisabb eszköz az EU-orosz tárgyalások megakadályozása lehetne. Hozzátette: ugyanakkor reméli, hogy sikerül megállapodásra jutni.

Lengyelország hónapok óta akadályozza az EU-orosz partnerségi egyezmény elfogadását, arra hivatkozva, hogy Moszkva megtiltotta a lengyel húskészítmények bevitelét Oroszországba. Moszkva 17 hónapja tiltotta be a lengyel hústermékek importját, azzal érvelve, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök hétfőn megerősítette, hogy miután az orosz importtilalom nem szűnt meg, Lengyelország nem vonja vissza vétóját. "Vétónk továbbra is érvényes, Oroszország nem vetett véget az embargónak, úgyhogy nem fogjuk visszavonni a vétót" - jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfővel tartott tárgyalásait követően.

Lettországban visszafogott nyilatkozatok születtek a partnerségi megállapodás kérdésében. Artis Pabriks külügyminiszter hétfőn a lett LETA hírügynökségnek "taktikai húzásnak" nevezte a vétóval kapcsolatos litván utalásokat. Mint mondta, nem hiszi, hogy Vilnius valóban vétóval élne. Másrészről - mondta - úgy véli, hogy a csúcs után Moszkva hozzálát a márciusban aláírt orosz-lett - tehát egyben egy uniós külső határra vonatkozó - határszerződés ratifikálásához. Ez a lett parlamentben már ezen a héten megtörténhet. (MTI/dpa/AFP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS