2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Koreának újabb hordozórakétája van, Japán aggódik

2007. május 15. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Japán kormánykörökben komoly aggodalmat váltott ki, hogy a napokban amerikai műholdfelvételek egy új észak-koreai közepes hatótávolságú rakéta létét mutatták ki - értesült kedden a Kyodo japán hírügynökség.

Az új hordozóeszköz április 25-én, a Koreai Néphadsereg alapításának évfordulóján rendezett phenjani díszszemlén jelent meg. Nyugati szakértők értékelése szerint a fegyvert a már elavultnak számító szovjet SSN-6 jelzésű rakéta alapján fejlesztették ki, de hatótávolsága 4 vagy 5 ezer kilométer is lehet, így az Egyesült Államokhoz tartózó csendes-óceáni Guam szigetcsoportot is elérheti.

"Japánnak és az Egyesült Államoknak fokoznia kell kutatásait a rakétaelfogó technológia terén, hogy megvédhesse magát attól a fenyegetéstől, amelyet a nemrég bemutatott észak-koreai rakéta jelent számára" - jelentette ki kedden Tokióban Kjuma Fumio japán nemzetvédelmi miniszter. Mint mondta, a jelenleg hadrendben lévő japán rakétavédelmi rendszer - annak Standard Missile-3 típusú rakétáival - nem lesz alkalmas egy nagy magasságban repülő rakéta elfogására.

Mivel egy SM-3-as rakéta közepes magasságban repülő célpontok ellen alkalmazható, technológiai kutatásokat kell végezni a nagy magasságban repülő célpontokkal kapcsolatban is - idézte a miniszter szavait a tárca egyik szóvivője.

Japán ez év elején kezdte meg első amerikai fejlesztésű Patriot rakétavédelmi rendszerének telepítését, amelyet végső esetben vetne be, ha a japán és amerikai hadihajókról indított elfogó rakétáknak nem sikerülne megsemmisíteniük egy támadó rakétát. SM-3-as rakétáival pedig a következő évek során tervezi felszerelni hadihajóit.

Japánban tavaly nyáron nagy riadalmat okozott, hogy Észak-Korea egy nap leforgása alatt hét rakétaindítási kísérletet hajtott végre, s ezt az aggodalmat csak fokozta, hogy a kommunista vezetésű kelet-ázsiai ország októberben belépett azoknak az országoknak a sorába, amelyek atomfegyver előállítására képesek. Egy Észak-Koreából kilőtt támadó rakéta tíz perc alatt érhetné el a távol-keleti szigetországot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS