2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Migrációs világkrízis fenyeget a klímaváltozás miatt

2007. május 14. 14:38, utolsó frissítés: 14:42

2050-ig egymilliárdan kényszerülhetnek elvándorolni a klímaváltozás következtében fellépő jelenségek miatt – írja legfrissebb jelentésében egy nemzetközi segélyszervezet. A Christian Aid szerint ennyi ember válhat hajléktalanná a kedvezőtlen természeti jelenségek miatt. A kivándorlás új konfliktusokat generál azon vidékeken, ahol kevés a természeti erőforrás. A segélyszervezet szerint a kényszerű elvándorlás jelenleg a legégetőbb problémája a legszegényebbeknek a fejlődő országokban.

A legveszélyeztetettebb országok: Szudán, Kolumbia, Uganda, Burma, Srí Lanka, Mali. A legrosszabb forgatókönyv szerint a világon megsokszorozódnak a Darfúrhoz hasonló háborúk. Azok, akik Európába vagy más gazdagabb vidékekre akarnak menekülni, a legtöbb esetben nem jutnak el a célig, hanem menekülttábor-lakók lesznek, saját országukban maradnak, jogaiktól megfosztják őket, veszélybe kerül az életük, és a panaszszavukat sem hallja meg senki – fogalmazott John Davison, a jelentés vezető szerzője.

A segélyszervezet a nemzetközi közösséghez fordult “erősebb, bátrabb” válaszlépésért, hogy a krízis legveszélyesebb hatásait ki lehessen védeni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS