2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra összecsapott a Gázai övezetben a Fatah és a Hamász

2007. május 14. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Bár vasárnap fegyverszüneti megállapodást kötöttek, újabb összecsapások törtek ki hétfő reggel a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek fegyveresei között a Gázai övezetben; ketten életüket vesztették, legkevesebb tízen megsebesültek.

A Fatah közlése szerint néhány órával az egyiptomi közvetítéssel megkötött fegyverszüneti megállapodás után Hamász-tagok lőfegyverekkel és kézigránátokkal megtámadták a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mozgalom egy irodáját Gázában; eközben a Hamász arról számolt be, hogy a Fatah emberei megrohantak egy úttorlaszt, amelyet az iszlamista szervezet fegyveresei őriztek.

Hat halálos áldozata és három tucatnyi sebesültje volt kevesebb mint huszonnégy óra leforgása alatt a Fatah és a Hamász közötti összetűzéseknek.

Vasárnap a Fatah fegyveresei kirángatták egy taxiból a Hamászhoz közel álló Palestine Daily című lap fiatal újságíróját, és az újság vele lévő egy másik alkalmazottját, s mindkettejüket agyonlőtték. Előzőleg ismeretlenek lelőtték a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres szervezet bét-lahíjai körzeti parancsnokát és testőrét.

Később valóságos emberrablási hullámot váltott ki a Hamász egyik ismert személyiségének, egy idős hitoktatónak az elrablása a vasárnap esti ima után. Noha Ali Serifet három órával az elrablása után szabadon engedték, elhurcolása után a két oldal még legalább 14 embert ejtett foglyul. A vasárnap éjjel kialkudott fegyverszüneti megállapodásba belefoglalták a foglyok szabadon bocsátását is.

A Hamász és a Fatah közötti hatalommegosztást intézményesítő palesztin nemzeti egységkormány idén márciusi megalakításának egyik fő célja éppen az volt, hogy véget vessenek a két mozgalomhoz hű fegyveres csoportok között akkor már hónapok óta tartó véres harcoknak. Fatah-forrásból hétfőn azt közölték: olyan óriási a feszültség a koalíciós társak között, hogy az egységkormány akár napokon belül összeomolhat. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS