2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megölték Dadulla molla tálib parancsnokot az afgán kormány és a NATO szerint

2007. május 14. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Az afgán kormány vasárnapi bejelentése szerint megölték Dél-Afganisztánban az egyik legfőbb tálib parancsnokot, amit azonban a tálibok cáfolnak. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők megerősítették a hírt.

A belügyminisztérium közleménye szerint Dadulla mollát és fivérét egy Hilmend tartományban végrehajtott katonai hadművelet során ölték meg.

A NATO nemzetközi biztonsági ereje (ISAF) megerősítette a beszámolót. Közleményében valószínűsítette, hogy a tálibok idővel helyettest állítanak a kiesett parancsnok helyére, de - mint megállapította - a felkelést így is "súlyos csapás" érte.

A hírt Kandahár tartomány kormányzója is megerősítette, és újságíróknak elmondta, hogy Dadulla holtteste Kandahárban található. A tálib vezér halálának körülményeiről nem közölt részleteket, a Padzsvok afgán hírügynökség azonban úgy értesült, hogy Dadullát vasárnapra virradóra ölték meg a NATO-erők és afgán hadsereg közös katonai offenzívája során Szangin és Nahri Szarrádzs körzetében.

Később ugyancsak a Padzsvok számolt be arról, hogy a kandahári tartományi kormány épületében újságíróknak és helyi lakosoknak vasárnap megmutatták Dadulla holttestét. Az amerikai hírügynökség tudósítója szerint a Dadullával készült korábbi tv-interjúk és a tálibok propaganda-filmjei alapján hihetőnek látszik, hogy valóban az ő holttestét mutatták be.

A tálibok szóvivője viszont "propagandának" nevezte a bejelentést. Zabizulla Mudzsahid egyben közölte, hogy bemutatnak a sajtónak egy hangfelvételt, amely a közelmúltban készült Dadullával.

Dadullát a dél-afganisztáni katonai hadműveletek parancsnokának tekintették. A féllábú, brutalitásáról ismert vezérről az a hír járta, hogy közeli kapcsolatban van a tálibok legfőbb, szökésben lévő vezetőjével, Omar mollával. Dadulla emberei tartották márciusban két hétig fogságban Daniele Mastrogiacomo olasz újságírót, akit március 19-én végül öt tálib szabadon bocsátása ellenében engedtek el.

Az afgán hatóságok azzal is vádolták Dadullát, hogy 2003-ban ő adott parancsot a Nemzetközi Vöröskereszt svájci képviselőjének megölésére. 2006-ban ismét hallatott magáról, amikor 100 kiló aranyat ígért annak, aki megöli a nagy vihart kiváltott Mohamed-karikatúrák szerzőit. Halálhírét már többször bejelentették, de a tálibok mindig cáfolták. Dadulla legutóbb április 25-én jelent meg, az al-Dzsazíra arab hírtévének adott interjúban arról beszélt, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője él, és ő állt a februári bagrami amerikai katonai bázis elleni támadás mögött, amelyet Dick Cheney amerikai alelnök látogatása idején hajtottak végre.

Közben Omar molla üzenetben szólította fel az iraki és afganisztáni muzulmánokat, hogy tegyék félre etnikai, vallási és törzsi ellentéteiket és egyesüljenek az amerikaiak ellen. A francia hírügynökség Kandahárban tartózkodó tudósítójának kezébe jutott üzenetben a legfőbb tálib vezér szerint az amerikaiak "összesküvésének" lényege, hogy megossza Afganisztánban a pastukat és tádzsikokat, Irakban pedig a síitákat és a szunnitákat. Omar molla azonban úgy vélekedik, hogy e törekvés hamarosan megbukik, és egyúttal felszólította az iszlám erőket: a külföldi csapatok elűzése után mindkét ország alakítsanak "tiszta iszlám kormányt". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS