2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Iraki Iszlám Állam elrabolt három amerikai katonát

2007. május 14. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Szombat hajnalban támadás ért egy hétfős amerikai járőrt a Bagdadtól 30 kilométerre fekvő Mahmúdíjától nyugatra; a rajtaütésben négy amerikai katona és az egység iraki tolmácsa életét vesztette, három katona eltűnt. Felkutatásukra négyezer katonát küldtek a térségbe - derült ki az Irakba vezényelt amerikai haderő szóvivőjének beszámolójából.

William Caldwell vezérőrnagy elmondta, a műveletben, amelyben iraki egységek nem vesznek részt, helikoptereket és repülőgépeket is bevetnek. Eddig 43 személyt tartóztattak le. Az emeberrablást az Iraki Iszlám Állam vállalta. A csoport a világhálóra feltett közleményben azt állította, tagjai tartják fogva a megfogalmazásuk szerint "keresztes" katonákat, s hogy később részleteket közölnek a három amerikai eltűnését megelőző akcióról.

Közben iszlamisták által végrehajtott nyilvános kivégzésekről érkeztek hírek Irak két pontjáról is. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozónak mondott Iraki Iszlám Állam nevű szervezet három iraki katona kivégzéséről készült videofelvételt tett közzé egy olyan világhálóhelyen, amelyet előszeretettel használnak az iraki felkelők. A felvételen látszik, amint egy fekete álarcos alak egy út mellett fejbe lő három térdeplő, bekötött szemű egyenruhást, miközben autók hajtanak el mellettük. Szokatlan, hogy iszlamisták nyilvános helyen művelnek ilyesmit, a korábbi hasonló videofelvételek félreeső helyeken készültek.

Az áldozatok a szélsőséges csoport közlése szerint Háled Ahmed Huszein ezredes és két társa. A felvételen bemutatják azt is, amint Huszein - miközben fejéhez fegyvert tartanak - ezt mondja: "Azt tanácsolom mindenkinek, aki a zsarnokság kormányának dolgozik, hogy térjen észhez, és álljon a mudzsáhidok szolgálatába, és dolgozzon az Iraki Iszlám Államnak". A szervezet csütörtökön kilenc rendőr, illetve katona kivégzését mutatta be.

Baakúbában, az iraki fővárostól 60 kilométerre északkeletre két megbilincselt embert rángattak elő fegyveresek a város központjában egy autó csomagteréből, s agyonlőtték őket, miközben ezt kiabálták: "Ez az árulók sorsa!". Az iszlamisták e vérfagyasztó tettet minden bizonnyal üzenetnek szánták az irakiaknak, hogy közülük senki ne szegődjön a külföldi erők szolgálatába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS