2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: a júniusi EU-csúcson meg kellene állapodni az alkotmányról

2007. május 14. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Angela Merkel német kancellár, az EU soros elnöke a közös felelősségvállalásra hivatkozva szombaton a sintrai európai uniós minicsúcson felszólította kollégáit, hogy a júniusban esedékes, következő EU-csúcstalálkozón állapodjanak meg egy új alkotmányos szerződés lényegében, amely cselekvőképessé teszi Európát.

A német kancellár egyúttal szorgalmazta a szerződés elfogadásához és ratifikálásához - még a 2009-es európai parlamenti választások előtt - elvezető menetrend rögzítését is.

"Tökéletesen biztos vagyok abban, hogy Németország egyedül nem tud megoldást találni ezekre a problémákra" - magyarázta Merkel, aki szeretné elérni, hogy a 27 tagállam a június 21-én és 22-én Brüsszelben megrendezésre kerülő csúcstalálkozón ne csak egy új alkotmányos szerződés lényegéről, de az elfogadásához és ratifikálásához vezető menetrendről is egyezségre jusson.

Az Európai Unió soros elnökségét július 1-én átvevő Portugália jelezte: csak akkor folytatja az EU-alkotmányról szóló tanácskozásokat, ha a berlini kormány még a német elnökség lejárta előtt kijelöl egy világos irányvonalat a 27 tagállamtól kapott pontos felhatalmazás alapján.

A német EU-elnökség mostanáig nem terjesztett elő javaslatot a 2005-ös francia és a holland elutasítás után zátonyra futott alkotmányos szerződés új szövegváltozatára vonatkozóan. Portugáliára hárulhat a feladat, hogy elnöksége idején összehívjon egy kormányközi konferenciát az új szöveg megtárgyalására. Lisszabon, amely határidős okok miatt nem ratifikálta az EU-alkotmányt, amellett száll síkra, hogy az eredeti szövegből lehetőség szerint minél nagyobb rész átkerüljön az új szerződésbe. (MTI/dpa/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS