2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordmeleg volt Ausztriában, pusztító szélvihar Német- és Csehországban

2007. május 12. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Rekord hőmérsékletet mértek péntek délután az alsó-ausztriai Langenlebarnban, ahol a hőmérő higanyszála 30,5 Celsius fokot mutatott, és viharos erejű szél pusztított Németországban, illetve Csehországban, utóbbiban egy halálos és négy sérült áldozatot követelt.

A szokatlanul magas hőmérsékletet a parányi település melletti laktanyában mérték. Helmut Derka klímaszakértő szerint május első felében nagyon ritkának számít az ilyen magas hőmérséklet. Statisztikai adataik szerint csak minden tizedik évben fordul elő ilyen meleg idő.

A Langenlebarnban 1963 óta működő meteorológiai állomáson eddig összesen négy alkalommal mértek május első felében 30 Celsius fok feletti hőmérsékletet.

Németország számos területén viharos erejű szél pusztított pénteken. Az orkán sebessége néhol elérte az óránként 120 kilométert. A szélvihar fákat csavart ki, emiatt több helyen a közlekedésben is fennakadások voltak. Egyedül Nürnberg körzetében hét balesetet jelentettek az útra dőlt fák miatt - közölte a helyi rendőrség.

A meteorológiai szolgálat munkatársai szerint az ország egész területén gondot okoztak a 90 kilométeres széllökések. Hessen tartományban két autópálya-szakaszt le kellett zárni néhány órára az útra borult fák miatt. A Mannhein és Frankfurt között közlekedő elővárosi vasút egy kidőlt fának ütközött, a balesetben szerencsére senki sem sérült meg - közölte a tartományi rendőrség.

Egy emberéletet követelt, és aránylag nagy anyagi károkat okozott az a helyenként 100 kilométeres sebességű szélvihar, amely pénteken délután söpört végig Csehország nagyobbik részén. A legsúlyosabb baleset a Prágától mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő Dvor Královéban történt, ahol egy szélvihar által kicsavart fatörzs egy idősebb asszonyra esett, aki a helyszínen meghalt.

A szélvihar, amely a Krusné hory (Érchegység) térségében orkánszerű, óránként 140 kilométeres sebességet ért el, fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben is, mert számos helyen fák estek a sínekre. Több épület teteje is megrongálódott, s a szélvihar számos reklámtáblát és kéményt is megrongált. A házakról leeső tárgyak pedig az ott parkoló gépkocsikban tettek kárt. Az első becslések szerint az anyagi kár meghaladja a 30 millió koronát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS