2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Szivárog" az olaj: naponta 5-15 millió dollár kár éri az iraki gazdaságot

2007. május 12. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Naponta 100-300 ezer hordónyi hivatalosan termelt olaj tűnik el nyomtalanul Irakban, feltehetően a korrupció és a csempészet útvesztőiben - írta a The New York Times internetes honlapja szombaton a washingtoni kormánynak készülő jelentésére hivatkozva.

A jelentés megállapítja, hogy ezzel, hordónkénti átlag 50 dolláros árat számítva, naponta 5-15 millió dollár kár éri az iraki gazdaságot. A tekintélyes lap úgy véli, hogy a jelentés megállapításai megerősíthetik azokat a feltételezéseket, hogy a csempészek, a lázadók, különösen a Dél-Irakban harcoló síita milíciák és a korrupt hivatalnokok az iraki olajipar jelentős szeletét tartják ellenőrzésük alatt.

Ugyanakkor a feltűnően nagy számok alapján az sem kizárható, hogy Irak egyszerűen "felfújta" olajtermelésének adatait, amelyet jelenleg naponta mintegy 2 millió hordóra becsülnek. A lap által idézett külügyi tisztviselő közölte, a magyarázatok közé sorolható a szakmai hozzá nem értés és a szabotázs egyaránt. A tisztviselő szerint az olaj "jó fizetőeszköz lehet" a síita fegyveres csoportoknak, akik így teremthetik meg az amerikaiak elleni merényletek vagy a szunniták elleni támadások anyagi fedezetét.

Az amerikai napilap úgy tudja, hogy a jelentést végleges változatában a jövő héten teszi közzé a kormány. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS