2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrata kormány alakul Szerbiában, Kostunicával az élen

2007. május 12. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnököt javasolja kormányfőnek Boris Tadic szerb köztársasági elnök - jelentette be pénteken este maga az államfő, lezárva ezzel a januári parlamenti választásokat követő, bizonytalansággal teli, majdnem négy hónapig tartó kormányalakítási időszakot.

A bejelentést egy majdnem egynapos egyeztetés-sorozat előzte meg a demokratikus irányultságúnak tartott, s együtt biztos parlamenti többséget maguk mögött tudó szerb pártok között. A két főszereplő - a Demokrata Pártot vezető Boris Tadic államelnök és a Szerbiai Demokrata Párt élén álló Vojislav Kostunica miniszterelnök - sajtóértesülések szerint már egy csütörtök estétől péntek hajnalig tartó tárgyaláson megállapodott a koalícióról, de a jelek szerint ez mégsem volt végleges egyezség.

Pénteken délben újból összeültek - kiegészülve a G 17 Plus nevű párt vezetőjével, Mladjan Dinkiccsel -, de nyolc órára volt szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a "már kész" megállapodáson a végső simításokat.


Kormányalakítási határidő: május 15.

Az alkotmány előírásai szerint Szerbia új kormányát május 15., tehát jövő kedd éjfélig jóvá kell hagynia a parlamentnek, különben új választások következnek. Ahhoz, hogy az elfogadás megtörténjen, a törvényhozásnak el kell fogadnia egy új, a minisztériumokról szóló törvényt, ugyanis Szerbia külügy- és védelmi minisztériuma ma úgy működik, hogy jogilag nem létezik - ilyen minisztériumai csak a Montenegróval alkotott, s egy éve feloszlott államszövetségnek voltak, Szerbia érvényes törvényei szerint nem léteznek.

A parlament a házszabály szerint leghamarabb vasárnap ülhet össze, s olyan a munkarendje, hogy éppen képes lesz időben megszavazni az új kormányt. A munkarendet az is terheli, hogy a koalíciós megállapodás szerint a testületnek új házelnököt is választania kell az e hét elején - Vojislav Kostunica pártjának múlékony támogatásával - tisztségébe került szerb radikális pártvezető, Tomislav Nikolic helyébe.


A Balkán Európa hiányzó végtagja

Európa "hiányzó végtagjának" nevezte a Balkánt Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken Zágrábban a Délkelet-Európai Együttműködési Folyamatban (SEECP) részt vevő országok csúcstalálkozóján.

A politikus felszólította a tanácskozáson részt vevő 11 ország vezetőjét, hogy a jövendő uniós-tagság érdekében hajtsanak végre reformokat. Hozzátette: biztosak lehetnek abban, hogy az unió kiáll ez irányú törekvéseik mellett.

A szerb koalíciós egyeztetések kedvező irányáról értesülve Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítésért és balkáni térségért felelős tagja azt nyilatkozta: azonnal felújítja az Európai Unió a felfüggesztett társulási tárgyalásokat Szerbiával, ha megalakul az új EU-párti és reformer kormány, és kinyilvánítja elkötelezettségét az európai irány iránt.

Mint leszögezte, úgy értékeli az eddigi közléseket, hogy olyan kormány készül, amely uniós integrációra törekszik, megpróbálja kiteljesíteni az együttműködést a volt Jugoszlávia területen elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel, és további haladást igyekszik elérni a gazdasági reform terén.

"Amint ilyen alapon új kormány alakul, Szerbia EU-ba vezető útja azonnal folytatódik" - szögezte le Rehn. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság kész azonnal parafálni a vízumkönnyítési egyezményt, és megkezdeni a munkát a vízummentes utazási lehetőségek irányában. Újraindulnak továbbá az EU-tagjelöltség előszobáját jelentő társulási és stabilizációs egyezményről folytatott tárgyalások (bár ezek sikeres befejezésének feltétele a teljes körű együttműködés a hágai törvényszékkel). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS