2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pelosi: Bush nem kap többé kitöltetlen csekkeket a háborúhoz

2007. május 11. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Az iraki háború részleges finanszírozásáról fogadott el törvényjavaslatot az amerikai képviselőház helyi idő szerint csütörtök este.

A demokrata többségű alsóház - amely 221-205-ös szavazati aránnyal hagyta jóvá a hadi pótköltségvetés tervezetét - úgy próbál nyomást gyakorolni George Bush elnökre, hogy az iraki és afganisztáni háború folytatásához igényelt összegnek csak egy kisebb részét utalná ki.

Az elfogadott 42,8 milliárd dolláros szükségalap augusztus 1-jéig fedezné a kiadásokat; a képviselőház a további finanszírozást attól tenné függővé, hogy az elnök haladásról tud-e beszámolni júliusban. A fennmaradó összeg, a második, 52,8 milliárd dolláros részlet szeptember 30-ig volna elegendő.

Bush elnök előzőleg közölte, megvétóz minden olyan költségvetési javaslatot, amely csak a nyári hónapokig biztosítaná a hadműveletek folytatását. Az elnök azonban némi rugalmasságot is felmutatott, jelezte ugyanis, hogy hajlandó volna aláírni egy olyan tervezetet, amely az iraki kormány által teljesítendő feltételekhez kötné a háborús finanszírozást.

Elemzők szerint a képviselőház által csütörtökön elfogadott törvényjavaslat nemcsak Bush, hanem a szenátusi demokraták ellenállásába is fog ütközni. Nancy Pelosi demokrata házelnök az éles hangú vita során közölte: Bush kényszerítette rá őket arra, hogy ilyen, részleges költségvetést fogadjanak el. Hozzátette, hogy az elnök az új demokrata többségű kongresszus megalakulása, január 4. előtt "hozzá volt szokva ahhoz, hogy szabad kezet kapott Irak ügyében; azok az idők véget értek".

Pelosi - aki kijelentette, hogy az elnök nem kap többé kitöltetlen csekkeket a háborúkhoz - a költségvetési tervezet előtt váratlanul egy másik javaslatot is szavazásra bocsátott, amely az iraki csapatkivonás menetrendjét rögzítette volna. A törvénytervezet azt írta volna elő, hogy az arab országban állomásozó amerikai katonákat kilenc hónapon belül haza kell vezényelni. Ezt azonban - a republikánusokat és a demokratákat is meglepő - 255-171 arányban elutasította a ház; a tervezet ellen szavazott az összes kormánypárti képviselőn kívül 59 demokrata honatya, köztük Steny Hoyer, a demokrata többségi frakció vezetője, Pelosi helyettese is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS