2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rehn: "nincs bocsánat" Szerbiának, ha nem a demokraták alakítanak kormányt

2007. május 11. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítése biztosa az Európai Unió nevében ismételten Európa-barát kormány megalakítására szólította fel a szerbiai demokrata pártokat, hozzátéve, hogy "nem lesz bocsánat", ha nem vállalják ezt a felelősséget.

"A demokrata erőknek folytatniuk kell a munkát a reform- és Európa-barát kormány létrehozása érdekében" - jelentette ki Olli Rehn újságírók előtt Zágrábban csütörtökön, egy, a Balkáni Stabilitási Paktumról tartott értekezlet szünetében. "Véleményem szerint a választók három hónapja az EU reformjai mellett szavaztak" - mondta a bővítési biztos. Mint mondta, az ultranacionalista Nikolic parlamenti elnökké választása kormoly veszélyt jelent a balkáni helyzetben, és az EU-t aggasztják a lépés "esetleges következményei".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: ha a szerb nép csatlakozni kíván az unióhoz, "demokratikus, modern, Európa-barát kormányra van szüksége, amely teljes mértékben osztja az európai értékeket". "Úgy hisszük, a szerb nép többsége demokratikus, európai, modern Szerbiát akar, és minden olyan erőt támogatunk, amely eltökélt, hogy e cél érdekében munkálkodjék" - szögezte le Barroso.

A szerbiai alkotmány értelmében a reformbarát pártoknak hétfőig kell kormányt alakítani. Amennyiben ez nem történik meg, újabb választásokat kell kiírni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS