2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Rendszerellenes propaganda": börtönre ítéltek Vietnamban két ellenzéki ügyvédet

2007. május 11. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Öt, illetve négy évi börtönre ítéltek Vietnamban két emberi jogi aktivista ügyvédet rendszerellenes propaganda címén. A Hanoiban lezajlott perben 38 éves Nguyen Van Dai és a 28 esztendős Le Thi Cong Nhan büntetését további négy, illetve három évi házi őrizettel súlyosbították.

A bíró indoklása szerint a vádlottak "súlyosan megsértették a vietnami alkotmányt azzal, hogy tagadták a kommunista párt vezető szerepét" azzal, hogy egy többpártrendszerű állam létrehozása mellett foglaltak állást. Ugyancsak a vádban szerepelt, hogy Dai és Nhan együttműködött amerikai emberi jogvédőkkel, valamint egy márciusban nyolc évre ítélt vietnami ellenzéki katolikus pappal, és internetes közléseket használták fel nézeteik terjesztésére.

Nguyen Van Ly atyát azért börtönözték be, mert ő hozta létre a Vietnami Haladás Pártja nevű illegális független politikai csoportot. Az ügyész azt is felrótta Dainak, hogy korábban nyíltan bírálta Vietnam emberi jogi helyzetét, hogy megakadályozza az ország csatlakozását a Világkereskedelmi Szervezethez, (WTO) és bojkottra szólította fel az embereket a soron következő törvényhozási választásokon, Nhan pedig a Vietnami Haladás Pártja szóvivője volt.

Két napon belül ez volt a második per Vietnamban ellenzékiek ellen. Csütörtökön Ho Si Minhvárosban a betiltott Demokratikus Néppárt három tagja öt, négy, illetve három évi szabadságvesztést kapott. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS