2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

G8-csúcs: megelőző letartóztatással fenyegeti a tüntetőket a német belügyminiszter

2007. május 11. 11:40, utolsó frissítés: 11:40

A fejlett ipari államok és Oroszország csúcstalálkozójára a mecklenburgi Heiligendammban kerül sor június 6. és 8. között. Erre készülve a hatóságok máris rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. A szövetségi főügyészség, illetve a rendőri szervek információi szerint ugyanis szélsőbaloldali csoportok erőszakos megmozdulásokat terveznek a nyolcak csúcskonferenciájának megzavarása, illetve megakadályozása céljából.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter egy pénteki nyilatkozatban kilátásba helyezte, hogy a hatóságok már a rendezvény előtt őrizetbe vehetik "azokat a szélsőségeseket, akik alapos gyanú szerint bűncselekmény elkövetésére készülnek a G8 rendezvény ellen". Az előzetes őrizetbe vétel időtartama maximum 14 nap lehet.

A Bild című lapnak adott interjúban a miniszter azt hangoztatta, hogy erre az érvényben lévő, de tartományonként eltérő törvények lehetőséget adnak. A szóban forgó törvények tartalmazzák a rendzavarások megakadályozását célzó őrizetbe vételt. Schäuble szerint a jogszabályok nemcsak futball-huligánokra, de az erőszakos rendzavarókra is vonatkoznak.

Közben a már elhatározott, illetve a tervezett biztonsági intézkedések kapcsán politikai vita bontakozott ki Németországban. Az ellenzéki pártok ismételten élesen bírálták a hét közepén, több német nagyvárosban tartott – hivatalosan a szélsőbaloldal ellen irányuló v rendőrségi razziákat.

Óvatosabb formában, de csatlakozott az ellenzékhez a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is, figyelmeztetve annak veszélyére, nehogy a hatóságok minden, a csúcskonferencia, illetve a globalizáció ellen tüntetőt bűnözőnek minősítsenek. Az SPD több politikusa utalt arra, hogy a tüntetések, illetve a tüntetésekre mozgósító kampány szerves része a demokráciának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS