2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elefántcsont-csempészet: ez kelet-ázsiai maffia biznisze

2007. május 11. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

A kelet-ázsiai bűnszervezetek állnak az egyre növekvő illegális elefántcsont-kereskedelem mögött –állítja a vadállat-kereskedelmet megfigyelő Traffic hálózat. A bűnszövetkezetek Afrikából kelet-ázsiai országokba, elsősorban Kínába, Thaiföldre és a Fülöp-szigetekre szállítják az elefántcsontot.

Havonta 92 illegális elefántcsont-szállítmányt foglalnak le, s ez azt mutatja, hogy az utóbbi évtizedben megduplázódtak a nagytételes szállítmányok – közölte a Traffic, amely a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmének konvenciója elé terjeszti jelentését a szervezet júniusi ülésén, hogy nyomást gyakoroljon az illegális kereskedelemben érintett országok kormányaira.

A Traffic jelentése részben az elefánt kereskedelmi információs rendszer (Etis) adatbázisának elemzésén alapul: 1989-ig visszamenőleg 82 országban 12 400 illegális elefántcsont-szállítmányt rögzítettek. Az elemzésből világosan kiderül, hogy az illegális elefántcsont fő forrásai a közép-afrikai Kongó, Kamerun és a nyugat-afrikai Nigéria.

A jelentés azonban elismerően szólt Etiópiáról, ahol négy évvel ezelőtt a veszélyeztetett fajok védelmére akciótervet léptettek életbe, amelynek keretében szigorú ellenőrzés alá vették az elefántcsont hazai piacát. (mti/bbc news)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS