2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

II. Abdalláh szerint új háború törhet ki a Közel-Keleten

2007. május 10. 15:20, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:00

II. Abdalláh jordániai király szerint fennáll annak veszélye, hogy új háború robbanhat ki a Közel-Keleten, ha nem mutatkozik haladás a békefolyamatban.

Az al-Ahram egyiptomi lapnak adott nyilatkozatában felszólította a közel-keleti konfliktusban érintett országokat és erőket, hogy ragadják meg az arab béketerv által nyújtott "történelmi lehetőséget". Az egyiptomi napilap csütörtökön közölte a jordániai uralkodó nyilatkozatát, ahhoz időzítve a publikálást, hogy csütörtökön tárgyalást rendeznek Kairóban az arab béketervről Ahmed Abul Geit egyiptomi, Cipi Livni izraeli és Abdullal al-Hatíb jordániai külügyminiszter között.

Ezzel egyidejűleg Abdesz-Szalám al-Madzsáli, Jordánia volt kormányfője is tárgyal izraeli illetékesekkel a közel-keleti békefolyamat újraindításáról. Ő maga jelentette be csütörtökön, hogy nem hivatalos eszmecserére meghívta e célból a hásimita királyságba izraeli közéleti személyiségek egy csoportját, de nem nevezte meg vendégeit.

Az Arab Liga szaúdi kezdeményezésre született béketerve az arab országok és Izrael közötti kapcsolatok rendezését ajánlja fel arra az esetre, ha a zsidó állam kivonul az általa 1967-ben megszállt területekről, lehetővé teszi egy palesztin állam létrejöttét Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal, és hajlandó megállapodni a palesztin menekültek helyzetének rendezéséről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS