2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blair lemond, délután közli, hogy pontosan mikor

2007. május 10. 13:42, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:01

Távozásának menetrendjét ismertette minisztereivel csütörtök délelőtt Tony Blair brit kormányfő. Blair a tervek szerint délután, az észak-angliai Sedgefieldben, választókörzetében fedi fel nyilvánosan is, hogy mikor köszön le az általa 13 éve vezetett Munkáspárt éléről, és így a tíz éve betöltött miniszterelnöki posztról.

A kormányfő előzőleg félórás kabinetülést tartott Downing Street-i hivatalában; az értekezletről távozó miniszterek semmi érdemit nem árultak el az elhangzottakról.

Peter Hain
északír-ügyi miniszter a BBC-nek az ülés után csak annyit mondott: "jó humorú összejövetel volt ... Tony elsütött néhány tréfát", és Gordon Brown pénzügyminiszter (Blair félhivatalosan kijelölt utódja) méltatta a kormányfő munkásságát, az általa elért "egyedülálló vívmányokat".

Már a távozási menetrend nyilvános bejelentése előtt megkezdődtek a találgatások, hogy június végére várt leköszönése után Blair visszavonul-e az alsóház hátsó padsoraiba egyszerű képviselőnek. John Burton, a kormányfő választókerületi politikai képviselője csütörtökön utalást tett arra, hogy Tony Blair esetleg valamely nemzetközi szervezetnél vállalhat vezető tisztséget, mondván: a miniszterelnök továbbra is képviselni fogja Sedgefieldet a londoni alsóházban, hacsak "nem ajánlanak fel neki egy állást az ENSZ-ben vagy más fontos testületben".

Londonban egyebek mellett hírek keringenek arról, hogy Blair akár a Világbank élére is kerülhet, ha annak jelenlegi vezetője, a magánéleti botrányba keveredett amerikai Paul Wolfowitz kénytelen lenne távozni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS