2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

XVI. Benedek kiátkozza az abortusz törvényesítését megszavazó mexikói politikusokat

2007. május 10. 11:45, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:03

XVI. Benedek pápa szerdán úgy nyilatkozott, támogatja azoknak a politikusoknak az egyházi kiközösítését, akik a közelmúltban Mexikóvárosban a művi terhesség-megszakítás mellett szavaztak.

A katolikus egyház tanítása szerint automatikus kiközösítés (régebbi elnevezéssel kiátkozás) jut osztályrészül mindazoknak, akik elhajtják magzatukat. Egyházi illetékesek néhány napja indítványozták, hogy átkozzák ki a mexikóvárosi közgyűlés azon politikusait is, akik április végén megszavazták a testület egyik határozatát, amely engedélyezi a nőknek a terhesség megszakítását az első 12 hétben akkor is, ha az anya egészsége nem forog veszélyben.

A katolikus egyház illetékesei közölték: az abortuszműtéteket elvégző orvosokat és az azokban segédkező ápolókat is kiközösítéssel fogják sújtani.

"Nincs ebben semmi új, ez normális, nincs szó önkényességről. Így rendelkeznek az egyház tantételei" - mondta a kiközösítések kiterjesztéséről XVI. Benedek újságíróknak a Brazíliába tartó pápai repülőgép fedélzetén.

A katolikus egyházfő sajtótájékoztatóján kitért többek között arra is, mennyire aggasztja a Vatikánt az a tény, hogy Latin-Amerikában a római katolikus hívők tömegesen térnek át az evangélikus hitre.

A Vatikán előzetes tájékoztatása szerint XVI. Benedek ötnapos brazíliai látogatásán kemény hangú üzenetet fog intézni a szegénység és a bűnözés ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS