2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AZ EU kedvéért sem mondanak le a britek a birodalmi mértékegységekről

2007. május 09. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Jelentős győzelmet könyvelhetnek el a brit "birodalmi" mértékegység-rendszer megőrzéséért kampányolók, miután az Európai Unió beleegyezett az ezeréves mértékek megőrzésébe.

Az EU eredetileg 2009-ig adott határidőt arra, hogy a brit kereskedők eltüntessék termékeikről az olyan mértékegységeket, mint a font, az uncia, a pint, a láb és a hüvelyk, és azután csak grammban, literben, centiméterben adják meg áruik mennyiségét. Szerdai londoni sajtójelentések szerint azonban Günter Verheugen, a brüsszeli bizottság ipari biztosa végül meghátrált, és közölte: olyan módosítást terjeszt elő, amely határidő nélkül engedélyezi a hagyományos mértékegységek további használatát is.

A régi mértékrendszer megőrzésének fő harcosa a "Metrikus Mártírok" nevű kampánycsoport, amelynek küzdelmét támogatja a brit Konzervatív Párt is.

A metrikus rendszer elleni mozgalom azért választotta ezt a nevet, mert az általa képviselt ügy mártírjának tekinti a három éve, 39 éves korában, szívrohamban elhunyt Steven Thoburnt. A kelet-angliai Roker városka köztiszteletben álló néhai zöldségese halála pillanatáig ragaszkodott ahhoz, hogy ő csak fontban, quarterben, unciában adja meg áruinak mennyiségét, a metrikus egységek teljes mellőzésével, jóllehet a 2000 óta hatályos törvény értelmében ez utóbbiakat is fel kell tüntetni.

A kiskereskedelmi szabályok megsértése miatt az illetékes sunderlandi bíróság annak idején félévi felfüggesztett börtönt rótt ki rá, és Thoburn - az összes hazai fellebbezési lehetőséget kimerítve - éppen a strasbourgi emberi jogi bírósághoz készült fordulni, amikor - ahogy a brit bulvársajtó akkoriban írta - a "brüsszeli önkény" elleni harcban megfáradt szíve felmondta a szolgálatot.

Neil Herron halkereskedő, a Metrikus Mártírok kampányigazgatója a szerdai The Timesnak azt mondta: miután az EU visszakozott az ügyben, a csoportnak most már csak annyi dolga van, hogy utólagos királyi kegyelmet harcoljon ki mártírjának. Herron "monumentális győzelemnek" nevezte az EU-döntést, és közölte, hogy Thoburn nevét "aranybetűkkel kell bevésni a történelemkönyvekbe".

Minden adat arra vall, hogy a Nagy-Britannia "metrizálására" kifejtett több évtizedes uniós erőfeszítések nem sok sikerrel jártak. A Brit Súly- és Mértékszövetség legutóbbi felmérése szerint a britek 80 százaléka a hagyományos mértékegységeket részesíti előnyben, és 70 százalék, köztük a 18-24 éves korosztály többsége csak fontban és unciában tudja értelmezni a súlymértékeket.

A régi mértékek használatát a jelenlegi törvények még nem tiltották - ezektől csak 2009 után kellett volna megszabadulni -, de az eladott termék mennyiségét mindenképpen fel kell tüntetni a metrikus rendszerben is.

A nagyáruházak megoldották a problémát: a rendszerint műanyag kannákban árult tejre például ráírják ugyan, hogy mennyisége 2,272 liter, mellette azonban ott virít az is, hogy 4 pint.

A benzinkutaknál az üzemanyagot most már ugyan nem brit gallonban, hanem literben mérik, de ha az autós a tankolás után a kereket is ellenőrizni akarja, a légkompresszor mércéje a mai napig font/négyzethüvelykben adja meg a gumikban uralkodó nyomást.

Amit a "brüsszeli" metrizálási erőfeszítések eddig egyáltalán nem tudtak megérinteni, az a régi hosszmérték-rendszer. A brit utakon a távolságot továbbra is mérföldben és yardban mérik, és a gépkocsik sebességmérője és futásteljesítmény-számlálója is mérföldben jelez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS