2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átlag 17 évvel kevesebbet élnek az őslakók, mint a többi ausztrál

2007. május 09. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Az ausztrál bennszülöttek átlagosan 17 évvel rövidebb ideig élnek, mint a többi ausztrál, és a népcsoport egészségével foglalkozó szervezet véleménye szerint a kormány tervezett több millió dolláros beruházásai sem sokat segítenek a bajon - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség.

Peter Costello ausztrál pénzügyminiszter kedden ismertette a költségvetés 1 milliárd ausztrál dolláros költségvetési csomagtervét, amelyet a kormány a bennszülöttek otthonteremtésének támogatására, oktatási és egészségügyi felzárkóztatására szánt. A bennszülöttek egészségi állapotával foglalkozó szervezet jelentése szerint azonban az összegnek legalább a négyszeresére lenne szükség ahhoz, hogy valóban javuljanak az őslakók életkörülményei és életkilátásai.

"Az őslakosok körében még mindig előfordul a lepra, a reumatikus szívbetegség és a tuberkolózis, holott a fehér népesség körében ezek a megbetegedések már évtizedek óta nem jelentkeztek" - írta a WHO (Egészségügyi Világszervezet) közelmúltban kiadott közleménye, amely szerint a bennszülöttek egészségügyi állapota száz évvel van lemaradva az ország többi lakójához képest.

Ausztrália 460 ezer őslakója a 20 milliós össznépesség 2 százalékát teszi ki. A kontinens-ország legelmaradottabb népcsoportja körében a legmagasabb arányú a munkanélküliség, az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás és a családon belüli erőszak. A férfiak várható élettartama 59,4 év, a nőké 64,8 év. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS