2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enyhített Hága egy szerb háborús bűnös büntetésén

2007. május 09. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

Enyhítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán egy boszniai szerb tiszt büntetését a srebrenicai mészárlásokban való részvételért. Vidoje Blagojevic másodfokon 18 helyett 15 éves börtönbüntetést kapott; társa, Dragan Jokic 9 éves büntetését helybenhagyták.

Blagojevic a több mint 7 ezer muzulmán civil fogoly lemészárlásáért felelőssé tett egyik szerb egység parancsnoka volt, Jokic pedig a holttestek eltüntetéséért felelős egységnél dolgozott. A srebrenicai mészárlást a törvényszék korábban népirtásnak ismerte el, és a boszniai szerb vezetők is bocsánatot kértek az áldozatok családjaitól. Ez volt a legszörnyűbb mészárlás Európában a II. világháború vége óta, s nem kis szerepet játszott abban, hogy a boszniai háború ügyében a nemzetközi közösség elszánta magát a beavatkozásra.

A szerb katonák 1995. július 12-én Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnok utasítására lerohanták az ENSZ holland békefenntartóinak védelme alatt álló - hivatalosan védettnek nyilvánított - várost, különválasztották a férfiakat a nőktől, majd közel 7 és fél ezer férfit és fiút kivégeztek. A kegyetlenkedések tényét a törvényszéki vád annak idején video- és fényképfelvételekkel is alátámasztotta.

A bírák Blagojevicet eredetileg népirtásban való részvételben is bűnösnek találták, de ezt a másodfokú eljárásban felülbírálták és visszavonták. A jogerős döntésben mindkét vádlott esetében úgy ítélték meg, hogy emberiesség elleni és háborús bűnöket követtek el.

A srebrenicai mészárlásért az ENSZ-törvényszék 2001-ben már 46 évre ítélte Radislav Krstic boszniai szerb tábornokot, az ostromot kivitelező erők vezetőjét, majd Krstic fellebbezése nyomán a büntetést 35 évre mérsékelték. A testület összesen tucatnyi vádlott ügyét tárgyalja, ennek több mint felében már ítélet született, de olyan feltételezett bűnös is akad, aki még nem került a törvényszék elé.

A mostani ítélet után eddig Krstic az egyetlen, akit népirtás miatt is elítéltek.

Blagojevic a harmadik legmagasabb rangot töltötte be Mladic és Krstic után. Jokic azért kapott eleve alacsonyabb büntetést, mert - bár fontos szerepe volt a háborús bűncselekményben - műszaki tiszt volt, és nem rendelkezett parancsnoki jogkörrel. A vád eredetileg 32, illetve 15 éves büntetést kért, míg a két vádlott tagadta bűnösségét, és fölmentésért folyamodott.

Az ügy érdekessége volt, hogy törvényszéki vizsgálata során több vádalku is született az ügyészség és a vádlottak között. Ezek keretében az eredetileg négy vádlott közül Dragan Obrenovic és Momir Nikolic elismerte részbeni bűnösségét, így a vád több vádpontot ejtett, és életfogytiglanról jelentősen mérsékelte a kiszabni kért börtönbüntetést. Obrenovic végül 18, Nikolic 27 év börtönt kapott. Később mindketten Blagojevicék ellen is vallottak, tanúsítva a srebrenicai foglyok meggyilkolásának tervét és végrehajtását. Vallomásában Nikolic azt is kijelentette, hogy a tömeggyilkosság előre kitervelt akció volt.

A mostani két vádlott ügyében a vád is fellebbezett, de a bírák ezt elutasították. Mindkét vádlott 2001-ben került a törvényszék őrizetébe. Az azóta eltelt időt büntetésükbe beszámítják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS