2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesty: Kína és Oroszország exportált fegyvert Szudánba

2007. május 09. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

A Szudánra a nyugati Dárfúr tartományában dúló harcok miatt kivetett ENSZ-fegyverembargó megsértésével vádolta kedden Oroszországot és Kínát az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet.

Az AI "mély megdöbbenésének" adott hangot amiatt, hogy - mint többek között fényképekkel alátámasztva közölte - Peking és Moszkva lehetővé tették, hogy fegyverek áramoljanak a hatalmas északkelet-afrikai országba, ahol azután azokat az emberi jogok "súlyos megsértésére" használták.

A jogvédő szervezet adatai szerint a 2004-ben bevezetett fegyverszállítási tilalom ellenére Kína 2005-ben összesen 80 millió dollárért értékesített hadfelszerelést Szudánban, míg Oroszország 21 millió dollár értékben adott el helikopter- és repülőgép-alkatrészeket az afrikai országnak.

A kínai külügyi szóvivő visszautasította az AI vádjait, mondván, azok "alaptalanok", miután Kínában szigorú szabályok vonatkoznak a fegyverexportra.

Kína a Szudánban felszínre hozott kőolaj egyik tetemes részének vásárlója. (A Der Spiegelben közölt adatok szerint Kínába irányul Szudán összes exportjának 46 százaléka.) A BT állandó tagjaként meggátolta, hogy Kartúm beleegyezése nélkül ENSZ-békefenntartókat vezényeljenek Dárfúrba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS