2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszos garázsokban állítanak elő heroint a tálibok

2007. május 09. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Az afganisztáni tálibok, illetve a különböző fegyveres milíciák immár nem csak az ópiumtermesztésben és -csempészetben játszanak komoly szerepet, de kezdetleges laboratóriumokat is működtetnek, hogy az ópiumból ott helyben jóval magasabb értékű heroint hozzanak létre - figyelmeztetett kedden Brüsszelben az amerikai kábítószer-ellenes szolgálat vezetője.

John Walters - aki EU- és NATO-illetékesekkel tanácskozott a belga fővárosban - arról beszélt, hogy ezzel az afgán lázadók a korábbinál is komolyabb jövedelemre tesznek szert, amivel finanszírozhatják a központi kormány, valamint a nemzetközi biztonsági erők elleni küzdelmüket. A heroint azután Iránon és Pakisztánon (vagy egyes esetekben Oroszországon és Kínán) keresztül juttatják el Európába.

A tálibok által üzemeltetett, általában Afganisztán déli részén lévő heroinkészítő laboratóriumok persze nem a kutatóintézetekben megszokott, kémcsövekkel teli létesítmények: általában koszos garázsokról, konyhákról van szó, ahol hordókban finomítják a kábítószert. Ennek megfelelően viszont nagyon könnyű áttelepíteni ezeket máshová, s így nehéz a felderítésük, elpusztításuk - figyelmeztetett az amerikai illetékes. Afganisztánból származik egyébként a világ teljes ópiumtermelésének több mint 90 százaléka.

John Walters arról is beszélt, hogy egyre több dél-amerikai eredetű kokain érkezik Európába, méghozzá - ami korábban szinte teljesen ismeretlen módszer volt - afrikai közvetítéssel, illetve Venezuelán keresztül. Walters reményét fejezte ki, hogy az európai államok - amelyeknek jobb a viszonyuk a venezuelai vezetéssel, mint Washingtonnak - talán rá tudják bírni a caracasi vezetést a kábítószer-ellenes küzdelem fokozására.

Európa ma már - az Egyesült Államok után - a kokain második legnagyobb felvevőpiaca a világon. E kábítószer legfőbb termelője Kolumbia. Míg azonban az otteni vezetés együttműködik az amerikaiakkal a különböző kokainkartellek felszámolásában, Hugo Chavez venezuelai elnök - aki hevesen USA-ellenes politikát folytat - 2005-ben felfüggesztette együttműködését a washingtoni kábítószer-ellenes hivatallal, kémkedéssel gyanúsítva annak alkalmazottait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS