2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatná az arab reformmozgalmakat az EP

2007. május 08. 13:38, utolsó frissítés: 13:44

Az arab kultúra nem összeegyeztethetetlen a modernséggel - olvasható az EP külügyi szakbizottsága által előterjesztett jelentésben. A képviselők a demokratikus reformokat párbeszéddel, pénzügyi támogatással, a diákcserék ösztönzésével és arab televíziós adásokkal is elősegítenék.

A Michel Rocard francia szocialista képviselő által jegyzett jelentés szerint „arra van szükség, hogy Európa jobban és mélyebben megértse az arab világ sokarcú társadalmát és kulturális sokszínűségét annak érdekében, hogy áthidaljuk a Földközi-tenger két partja közötti szakadékot, fejlesszük az EU-tagállamokban az integrációs politikákat, illetve túllépjünk a sztereotípiákon és előítéleteken”.

A képviselők szeretnék, ha az EU-arab párbeszéd új lendületet kapna, ám ezt szerintük nem célszerű összekötni a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemmel. A jelentés felszólítja az Európai Bizottságot, „biztosítson megfelelő támogatást az arab világ reformmozgalmainak valamennyi szereplője számára, vonja be az állami szereplőket és a civil társadalom szereplőit, illetve támogassa közös arab intézmények – különösen parlamenti intézmények – létrehozását”.

A jelentés hangsúlyozza a média szerepét a demokratikus értékek arab világban való elterjesztésében, ezzel összefüggésben javasolja a Euronews arab és fárszi nyelvű adásainak beindítását. A képviselők arra kérik az EU intézményeit és tagállamait, hogy ösztönözzék a diákok, a tanárok, a tudósok és a kutatók cseréjét az EU-tagállamok és az arab országok között.

A képviselők szerint olyan országokkal nincs helye párbeszédnek, melyek támogatják a terrorizmust és kétségbe vonják Izrael állam létjogosultságát.

„Az Európai Unió által az arab világnak nyújtott, reformfeltételekhez kötött stratégiai támogatások révén juttatott pénzügyi segítségnyújtás a legeredményesebb és legmegbízhatóbb eszköz az unió és tagállamai látható jelenlétének biztosítására” - zárul a jelentés. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS