2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tud a Benes-dekrétumokról a német diákok négyötöde

2007. május 08. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

A német diákok négyötöde, a cseh diákoknak pedig egyötöde semmit sem tud a Benes-dekrétumokról, amelyek alapján a II. világháború után Prága megfosztotta állampolgári jogaiktól és vagyonuktól a csehszlovákiai szudétanémeteket és a magyarokat. Ez derült ki egyebek között a cseh-német ifjúsági fórum által készített szociológiai felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A mintegy hárommillió szudétanémet II. világháború utáni kitelepítéséről az egykori Csehszlovákiából, amely a mai Csehországban hatvan év eltelte után is komoly indulatokat és éles vitákat kiváltó téma, a német diákok mindössze egytizedének vannak ismeretei.

A felmérés keretében több mint 1200 német és mintegy 500 cseh diákot kérdeztek meg a kutatók. A fiatalok életkora 13 és 26 év között volt.

"Német oldalon jól észrevehető, hogy a témáról a kitelepítettek leszármazottai, illetve a cseh határ mentén élők jóval többet tudnak, mint a többiek. A cseh fiatalok körében ilyen eltéréseket nem tapasztaltunk. Olyan problémáról van ugyanis szó, amelyről állandóan vita folyik az egész társadalomban" - olvasható abban az elemzésben, amelyet a felmérés kapcsán készítettek a szociológusok.

A német és a cseh diákok többsége úgy véli, hogy a múltnak már nem szabadna befolyásolnia a mai cseh-német viszonyt. Ugyanakkor a csehszlovákiai szudétanémetek kitelepítését a német fiatalok 25, míg a cseh fiatalok 35 százaléka tartja olyan kérdésnek, amelynek feltétlenül szerepelnie kell a cseh-német párbeszédben.

A sokat vitatott Benes-dekrétumokat a cseh fiatalok tíz százaléka azonnal hatályon kívül helyezné, s ugyancsak tíz százalék azt gondolja, hogy a dekrétumok hatálya már megszűnt. A dekrétumok további érvényben maradása mellett a cseh diákok negyven százaléka érvelt. A német diákok közül 20 százalék helyezné hatályon kívül a vitatott intézkedéseket, s tíz százalék az ezt ellenzők aránya. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS