2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai külügyi agytröszt alapítását tervezi Soros György

2007. május 08. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Az Egyesült Államok egymaga nem tud megbirkózni a világ ügyeinek intézésével - jelentette ki Soros György amerikai üzletember, aki ezért egy európai külügyi kutatóintézet alapítását tervezi, a New York-i központú Külkapcsolatok Tanácsa nevű befolyásos agytröszt mintájára.

A Külkapcsolatok Európai Tanácsának az lenne az egyik fő feladata, hogy bevonják Kínát a nemzetközi intézmények működésébe - fejtette ki amerikai médiajelentések szerint a magyar származású milliárdos egy konferencián. Soros azt mondta, hogy Európának érdeke annak újrateremtése, ami egykor a nemzetközi együttműködés elveire épülő Nyugatot jelentette. Az nem ismert, hogy a milliárdos üzletember mennyi pénzt szán az intézet alapítására, de a tanács létrehozását még idén év vége előtt tervezi.

Soros György, aki 2004-ben 27,5 milliárd dollárt költött arra, hogy megakadályozza George Bush elnök újraválasztását, a 2008-as elnökválasztással kapcsolatban megjegyezte: amennyiben a demokrata párti Barack Obama illinois-i szenátor nyerné meg a választást, az Egyesült Államok visszanyerhetne valamennyit elveszett tekintélyéből.

A Külkapcsolatok Tanácsát 1921-ben alapították az első világháborút követő amerikai elszigetelődési politika, az izolacionizmus visszaszorítására.

Az üzletember Az esendőség kora című könyve magyar fordításának budapesti bemutatóján néhány hete azt mondta, hogy Amerika továbbra is a világ vezető nagyhatalma, az ezzel járó feladatát azonban nem látja el megfelelően. Hozzátette, az Európai Unió a nemzetközi együttműködés példaképe lehetne, a vezető szerepet azonban egyelőre nem tudja betölteni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS