2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: tíz év alatt 150%-kal nőtt a csecsemőhalandóság

2007. május 08. 11:23, utolsó frissítés: 11:26

Irakban nőtt a leginkább 1995 és 2005 között a csecsemőhaladóság - állapította meg a Save The Children humanitárius szervezet egy kedden ismertetett jelentésében (.pdf-ben itt letölthető).

A szervezet 60 fejlődő országban követte végig az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében előforduló halálesetek arányának alakulását. A kimutatás szerint erre a hatvan országra esik az évi ötmillió - napi 28 ezer - gyermekhalál 94 százaléka, a halálozási okok között pedig a tüdőgyulladás, hasmenés, koraszülöttség és a születési rendellenességek a leggyakoribbak.

Valóságos sikertörténet Egyiptomé a jelentés szerint: 68 százalékkal csökkent a kisgyermekek halálozási mutatója tíz év alatt az alapvető anyasági, az újszülöttek ellátásához szükséges és gyermek-egészségügyi szolgáltatásokba történő beruházások révén.

Ugyanezen tíz év alatt a 2003 óta háborús viszonyok közé süllyedt, előtte pedig nemzetközi gazdasági szankcióktól, belső erőszaktól és elnyomástól sújtott Irakban 150 százalékkal nőtt ez a mutató. 2005-ben például - állapította meg a Save The Children - 122 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek halt meg Irakban.

A legnagyobb gyermekhalandósági mutatója a nyugat-afrikai Sierra Leonénak van: 282 haláleset jut ezer élve születésre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS