2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Relatív többség a skót függetlenségért küzdő pártnak. De kivel lép koalícióra?

2007. május 07. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Megkezdte a koalíciós tárgyalásokat a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt, amely minimális előnnyel relatív többséget szerzett az edinburgh-i törvényhozásban a hétvégi helyi választásokon. A tárgyalások elején annyi máris bizonyosnak tűnik, hogy a tartomány kiválása az unióból - az e program támogatására egyértelmű kötelezettséget vállaló partnerek híján - belátható ideig nem kerül napirendre.

Az SNP a csütörtökön lebonyolított helyi törvényhozási választásokon eggyel több mandátumot szerzett a skót parlamentben, mint az országosan tíz éve kormányzó Munkáspárt, de önállóan így sem tud kormányt alakítani. A legnagyobb lehetséges koalíciós partner, a Liberális Demokrata Párt máris közölte, hogy a skót függetlenség programját semmiféleképpen nem támogatja.

A partnerjelöltként szintén szóba jöhető zöldek nem zárkóznak el ugyan az SNP által megígért függetlenségi népszavazástól, ám ez a politikai csoport mindössze két képviselői helyet szerzett a nacionalisták 47, és a liberálisok 16 mandátumával szemben, vagyis komoly befolyásuk nincs a majdani skót belpolitikai irányra.

A három pártnak éppen meglenne együtt a többsége a 129 fős skót parlamentben, de Sir Menzies Campbell, a liberális demokraták vezére már egyértelművé tette, hogy pártja nem támogatna semmilyen skót függetlenedési törekvést.

Alex Salmond, az SNP vezetője régóta kampányol a skót önállósodása mellett azzal, hogy a független Skócia megtartaná a brit uralkodót államfőjeként, a fontot fizetőeszközeként, és nem vezetne be útlevél-ellenőrzést az angol-skót határon. A legutóbbi felmérések szerint egyébként az angoloknak is csaknem a 60 százaléka "elengedné" Skóciát a brit unióból, főleg azért, mert sokallják a központi költségvetésből a skót gazdaság fejlesztésére juttatott pénzeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS