2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszalép az államfőjelölt török külügyminiszter. Közvetlen elnökválasztást szerveznek?

2007. május 07. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Abdullah Gül török külügyminiszter bejelentette vasárnap, hogy visszalép az államfőjelöltségtől, miután pártjának, az iszlám gyökerű, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártnak (AKP) a parlamentben aznap sem sikerült biztosítania az elnökválasztáshoz szükséges létszámot.

Az alkotmánybíróság keddi döntése értelmében a parlament 550 képviselőjéből legkevesebb 367-nek kell részt vennie a szavazáson ahhoz, hogy a törvényhozás szavazóképes legyen. Elnököt pedig az első két szavazási fordulóban kétharmados többséggel kell választania a parlamentnek. Az ellenzéki képviselők az általuk meghirdetett bojkottnak megfelelően sem az első alkalommal, sem a most megismételt első fordulóban nem jelentek meg a parlamentben.

Az elnökválasztás második fordulóját május 9-én tartják.

A parlamentnek eredetileg csütörtökön kellett volna szavaznia a választás megismételt első fordulójában az egyetlen államfőjelöltről, aki az AKP jelöltje, de a szavazást a héten vasárnapra halasztották. Ha a május 9-i, második forduló sem vezet eredményre, akkor május 12-én, illetve 15-én folytatódik a szavazás. A harmadik fordulótól már elegendő az egyszerű többség megszerzése.

"Hivatalossá vált: a parlament nem képes megválasztani az államfőt. Az egyedüli kivezető út ebből a helyzetből az, ha a nép választja az elnököt" - hangoztatta vasárnap Dengir Mir Mehmet Firat, a kormányzó AKP egyik törvényhozója.

Recep Tayyip Erdogan
miniszterelnök már korábban amellett tört lándzsát, hogy az államfőt a jövőben közvetlenül a nép válassza meg, ehhez azonban alkotmánymódosításra volna szükség.

Szombat este egy parlamenti bizottság jóváhagyta a módosítást a közvetlen elnökválasztásról. A javaslat várhatóan már a hét folyamán a törvényhozás egésze elé kerül, s ha megszavazzák, az idén megtartható lenne az első közvetlen elnökválasztás. A kormánypárt törvényhozói már korábban jelezték, hogy ha az alkotmánymódosítást idejében megszavazzák, Törökország egy időben tarthat parlamenti és elnökválasztást. Az ankarai törvényhozás csütörtökön döntött arról, hogy július 22-re előrehozzák a novemberre esedékes parlamenti választásokat.

Szombaton több mint tízezren tüntettek két nyugat-törökországi városban az iszlamista kormány ellen és az ország világi jellegének megőrzéséért. Korábban már számos hasonló tüntetés volt az ország különböző városaiban, köztük a főváros Ankarában, illetve a legnagyobb városban, Isztambulban, ahol a demonstrálók száma elérte az egymilliót is. A szombati események színhelye Canakkale és Manisa volt, mindkettő közel az Égei-tenger partjához.

A tüntetéseket Gül államfői jelölése váltotta ki. Az ellenzék túlságosan iszlámbarátnak tartja a külügyminisztert, aki tárcát viselt Necmettin Erbakan vallásos alapokon álló kormányában az 1990-es években is, felesége pedig csakis iszlám fejkendőben jelenik meg a nyilvánosság előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS