2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltűnt Antall József bronzszobra: színesfémtolvajok a tettesek?

2007. május 07. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Hajdu László, Budapest XV. kerületi polgármestere hétfőn bejelentette, hogy eltűnt Antall József, a rendszerváltozást követő első miniszterelnök pestújhelyi fejszobra. A bronz műalkotást a hét végén lopták el ismeretlenek. A műalkotás eltűnését a szomszédos templom plébánosa vette észre szombaton reggel.

A polgármester példátlannak nevezte az esetet, amelyet szerinte fémgyűjtők követhettek el. Mint mondta, feltehetőleg egy nagy kalapáccsal ütötték le a bronz alkotást a műkő talapzatról. A szoborral együtt eltűnt még az ugyancsak a pestújhelyi téren álló, az 1848/49-es hősöknek emléket állító oszlopról a bronz koronás címer. Közölte azt is, hogy tudomása szerint a rendőrök nem találtak ujjlenyomatokat.

A rendőrség lopás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az MTI úgy tudja, ellenőrzéseket tartanak a színesfém-felvásárló telepeken.

A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly alkotását. A szobrot egyébként a múlt évben egyszer már újra kellett állítani, azt követően, hogy a múlt év nyarán egy viharban rádőlt egy fa és összezúzta a műkő talpazatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS