2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia elnökválasztás: Sarkozy 10 százalékkal elhúzott a közvélemény-kutatások szerint

2007. május 05. 17:05, utolsó frissítés: 2007. május 06. 21:11

10 százalékponttal vezet a jobboldal jelöltje, Nicolas Sarkozy a szocialista Ségolene Royal előtt – erről szólnak a vasárnapi franciaországi elnökválasztások előtti kampánycsend előtt, péntek éjfélkor közzétett utolsó felmérések. A BVA intézet által elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjét a megkérdezettek 55 százaléka, a Szocialista Pártét pedig 45 százaléka támogatja.

A választások április 22-i első fordulója óta a kutatások szerint végig konzervatív jelölt volt az esélyes, de pénteken mérték a legnagyobb különbséget a két jelölt támogatottsága között. A BVA szerint az előző felméréshez képest Sarkozy támogatottsága 3 százalékponttal nőtt, a szocialista jelölté pedig 3 százalékponttal csökkent.

Az Ipsos/Dell közvélemény-kutatása szerint – eredménye megegyezik a BVA felmérésével – Sarkozy támogatottsága 1 százalékponttal nőtt, Royalé ugyanannyival csökkent.

A szocialista jelölt kampányzáró nagygyűlését a nyugat-franciaországi Brestben tartotta 15 ezer szimpatizánsa előtt, ahol azt ígérte, hogy "gondoskodó elnök", "mindenkire odafigyelő nő" lesz. Arra kérte a franciákat, legyenek merészek egy nőt a köztársasági elnöki tisztségbe juttatni.

A jelöltek közti szócsata az utolsó pillanatokig folytatódott: Royal a média egyes csatornáit azzal vádolta meg, hogy a kampányról szóló beszámolóikat érezhetően befolyásolta vezetőik jó barátsága Sarkozyvel.

Royal az RTL rádiónak adott interjújában azt kérte a választóktól, hogy "nyissák ki a szemüket, és hazudtolják meg vasárnap a felméréseket". "Nicolas Sarkozyt választani veszélyes, nem szeretném, ha Franciaország egy brutális rendszer felé indulna meg" – vélekedett a baloldali jelölt.


A két elnökjelölt szerda esti élő tévévitáját


a foci-vb döntőjéhez hasonlóan nagy érdeklődés mellett, több mint 23 millióan követték Franciaországban. A két óra 40 perces vitában elsősorban Royal harciassága keltett meglepetést.

A szocialista jelölt elemzők szerint vezetői alkalmasságát próbálta bizonyítani és ki akarta hozni sodrából Sarkozyt, akinek viszont sikerült megőriznie higgadtságát és rácáfolni azokra, akik korábban arroganciával és brutalitással vádolták. A francia sajtó és a politológusok is döntetlenre értékelték a vitát.

Mindkét jelöltnek fő célja volt annak a 6,8 millió választónak a megnyerése, akik az első fordulóban 18,57 százalékkal harmadik helyen végzett centrista Francois Bayroura adták szavazatukat. A centrista jelölt a Le Monde-nak kijelentette: nem szavaz Sarkozyre a második fordulóban, mert a szociális háló tovább szakadásának kockázata merül fel a konzervatív jelölttel. De azt nem árulta el Bayrou, hogy május 6-án Royalra adja-e voksát vagy pedig tartózkodni fog. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS