2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb afgán civilek haltak meg amerikai légitámadáskor

2007. május 04. 15:20, utolsó frissítés: 15:20

Amerikai légitámadásnak áldozatul esett újabb civilek halálát jelentette be pénteken egy afgán tisztségviselő, egy amerikai illetékes pedig vizsgálat megindítását jelentette be a civil áldozatokkal kapcsolatban.

A héten 70-re nőtt a koalíciós támadásokban meghalt civilek száma egy afgán képviselő szerint. Az amerikai haderő vizsgálatot indított azoknak az információknak a tisztázására, amelyek szerint a a tálibokkal vívott harcokban mintegy ötven polgári személy vesztette életét Afganisztánban. Afgán vezetők és az ENSZ közlése szerint a hétvégén Herát tartomány Sindand járásában vívott harcok során halt meg a mintegy ötven civil. A Pentagon szerdán még azt közölte, hogy nem indítanak hivatalos vizsgálatot, csütörtökön azonban Wiggins bejelentette, hogy Daniel McNeil, a NATO afganisztáni erőinek parancsnoka vizsgálatot indított a vádak tisztázására.

Az amerikai légierő támogatásával vívott harcoknak 136 tálib áldozata volt - közölte hétfőn az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció közleményében. Hamid Karzai afgán elnök szerdán kijelentette, hogy "elfogadhatatlan szintet" ért el a polgári személyek halála, és az afgánok türelme fogytán van. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS