2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perth, a szomjazó ausztrál metropolisz

2007. május 04. 14:43, utolsó frissítés: 14:45

Az ausztráliai Perth lehet a Föld első szellemvárosa, amely azért néptelenedik el, mert lakói már nem jutnak vízhez. Legalábbis ezt jósolta a kontinensnyi országban idén az év emberének választott Tim Flannery környezetvédő. Ami tény: a metropolisz egyelőre még zöld szigete egy nagy kiterjedésű sivatag szélén épült, az angolkertek és parkok öntözése azonban hosszú távon ellehetetlenül az egyre fogyó vízkészletek miatt - írja a BBC.

Az ausztrálok a világ egyik legnagyobb energiafogyasztói. Az Indiai-óceán partjától 70 km-re fekvő Perth kílmája az egyik legszárazabb a Földön, ám a metropolisz lakói fogyasztják a legtöbb vizet a kontinens nagyvárosai közül annak ellenére, hogy az utóbbi időben a hatóságok korlátozó rendelkezéseket vezettek be, hogy biztosítsák a város víztartalékát.

A város egyébként egy 40 ezer éves földalatti vízgyűjtő fölött fekszik. Mivel a 70-es évektől egyre melegebb az időjárás, és 15-20%-kal csökkent a téli csapadékmennyiség, a víztároló nem kapott utánpótlást. A 90-es évek közepére a probléma súlyosbodott, ekkor jöttek rá a tudósok, hogy Perth esetében a klímaváltozás már a jelen pillanatban is érezteti hatását: nemcsak egy múló, de kiheverhető száraz időszakkal kell számolniuk, hanem azzal, nagyon gyorsan adaptálódniuk kell a véglegesen megváltozott új körülményekkel.

A város lakossága mindeközben növekszik, becslések szerint hamarosan eléri a kétmilliót a magas életszínvonalnak és a bányák biztosította munkahelyek vonzóerejének következtében. Lakói nem a környezettudatos életmódjukról híresek: a tömegközlekedés fejletlen, az emberek mindenhová autóval járnak, a vízigényes növényekkel teleültetett kertjeiket pedig rendszerint akkor öntözik a nagyjából minden kert végében megtalálható kútból, amikor a leginkább süt a nap.

A szakértők egyik javaslata a lakossági fogyasztások visszaszorítása mellett a kárba vesző háztartási szennyvíz újrafelhasználása. A mosogatással és mosással elfogyasztott vízzel még ugyanolyan jól lehetne öntözni a kerteket, mint jelenleg az ivóvízzel – érvelnek. A kormány a tengervíz édesvízzé alakítását végző üzemet is telepített az óceánpartra, amelyet egy szélerőműpark lát el elektromos energiával; a tervek szerint az ily módon nyert ivóvíz a szükségletek 17%-át fedezi majd. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS