2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teljesen elolvadhat 2020-ra az Északi-sarok jege

2007. május 03. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Az Északi-sark jege a vártnál gyorsabban olvad, és már 2020 nyarán eltűnhet a sarki vizekről a tengeri jég – ezt állítja több amerikai kutató, akik összevetették a régi adatokat a mostani számítógépes modellekkel, és hibákat fedeztek föl a számítógép által adott prognózisokban.

A Der Spiegel című német hetilap idézi a Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányt, amelyet Ted Scambos colorado-i jégkutató és kollégái publikáltak. Az ő számításaik szerint az Északi-sarki tengereken lévő jég az elmúlt ötven évben háromszor olyan gyorsan olvadt, mint ahogy azt a különböző számítógépes modellek jósolták.

Scambos és kollégái kiértékelték azokat az adatokat, amelyeket repülőkről, hajókról és műholdakról gyűjtöttek az elmúlt csaknem hat évtizedben. Véleményük szerint az 1953 és 2006 közötti időszakban a késő nyári jégtakaró minden évtizedben átlagosan 7,8%-kal csökkent. A számítógépes modellek ugyanerre az időszakra csak 2,5%-ot számoltak. Az erős eltérésből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az ember által okozott globális felmelegedés hatását még mindig erősen alábecsülik.

"Az a melegvíz, ami az Északi-sarkra áramlik, és az enyhe levegő szabályosan irtja a tengeri jeget" – nyilatkozta Julianne Stroeve, a kutatócsoport egyik tagja. Marika Holland, aki ugyancsak társszerzője a tanulmánynak úgy véli, hogy az Arktisz minden eddigi számításnál érzékenyebben reagál a szén-dioxid koncentrációra.

Német kutatók fél évvel ezelőtt 2080-ra becsülték a jég eltűnését, Marika Holland tavaly decemberi tanulmányában 2040-re jósolta ugyanezt, a mostani, 2020-as prognózis eddig a legfenyegetőbb, ugyanis az Északi-sarki jég pótolhatatlan része a Föld hűtőrendszerének, mert több napfényt sugároz vissza a világűrbe, mint a sötét tengervíz – írja a Spiegel Online. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS