2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érvényes az európai elfogatási parancsról szóló kerethatározat

2007. május 03. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

Érvényesnek minősítette az Európai Bíróság az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló európai uniós kerethatározatot csütörtökön ismertetett ítéletében.

A jogszabály lehetővé teszi az EU-tagországok bíróságainak, hogy több tucatnyi súlyos jogsértés – köztük a terrorizmus, bűnszövetkezeti részvétel, emberkereskedelem, gyilkosság, pénzmosás – esetében gyorsított kiadatást kérjenek a gyanúsítottak ellen.

"Az európai elfogatóparancs egy tagállamban kibocsátott igazságügyi hatósági határozat, amely azt a célt szolgálja, hogy egy másik tagállam a büntetőeljárás lefolytatása, szabadságvesztés-büntetés, illetve szabadságelvonással járó intézkedés végrehajtása végett a keresett személyt elfogja és átadja" – áll a jogszabályban.

A parancs "olyan cselekmények esetén bocsátható ki, amelyeknél a kibocsátó tagállam joga szerint a büntetési tétel felső határa legalább tizenkét havi szabadságvesztés, vagy az intézkedést már meghozták, ennek időtartama legalább négy hónap".

Az ügy belga szervezetek beadványa nyomán került a luxemburgi székhelyű bírósághoz – a csoporthoz tartozó ügyvédek azért vitatták az öt éve hozott jogszabály érvényességét, mert az állítólag sérti az egyenlőség elvét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá a felsorolásban nem egyértelműen és pontosan meghatározott tartalmú bűncselekmények szerepelnek. A bíróság azonban jelezte: egyetlen olyan tényezőt sem tárt fel, amely érinthetné a határozat érvényességét. A testület ezzel elutasította az ügyvédi szervezetek érveit.

Üdvözölte a döntést az Európai Bizottság is, amely szerint a szervezett bűnözés elleni egyik leghatékonyabb jogi eszközről van szó. Tavalyelőtt közel 7 ezer európai elfogatóparancsot adtak ki, és ez az esetek csaknem harmadában letartóztatáshoz vezetett. A kerethatározatnak köszönhetően a korábbi sokszor egy évről három hónapra csökkent a kiadatások időtartama – derül ki a brüsszeli bizottság adataiból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS