2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött az észak-koreai pénzek átutalása

2007. május 03. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Megkezdődött a korábban Makaóban befagyasztott észak-koreai pénzek külföldre utalása, így lehetőség nyílik arra, hogy megvalósuljon Phenjan nukleáris programjának leállításáról és megszüntetéséről szóló hathatalmi megállapodás végrehajtása - írta csütörtökön egy makaói lap.

Az Aomen Zsipao beszámolója szerint az átutalások május másodikán kezdődtek. Az ügylet részeként a makaói Banco Delta Asia bankban elhelyezett észak-koreai pénzeket, körülbelül 25 millió dollárt a phenjani központú Koreai Külkereskedelmi Bank egyik nyílt számláján összevonták. Már korábban külföldre utalták e pénzalapok mintegy felét. Amennyiben minden rendben zajlik, akkor az összeg a hét végéig eléri rendeltetési helyét - közölte az Aomen Zsipao.

Észak-Korea a vele tárgyalásokat folytató öt országgal - az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Japánnal és Dél-Koreával - ez év februárjában állapodott meg atomprogramjának felszámolásáról, amire már évek óta ösztökélték tárgyalópartnerei. Az egyezség értelmében Észak-Korea 60 napon belül bezárja az atomprogramja gerincét adó jongbjoni erőművet, amely az atomfegyvergyártáshoz szükséges plutóniumot állítja elő.

A határidő április 14-én lejárt. Phenjan azonban korábban vállalása teljesítéséhez kikötötte, hogy előbb oldják fel a pénzügyi zárlatot. A befagyasztás feloldása ugyan megtörtént, de a pénz visszaszerzését nehezítette Phenjan számára, hogy a bankok vonakodtak befogadni a kétes hírű pénzt. Ezért az amerikai pénzügyi hatóságok végül megengedték, hogy Észak-Korea maga emelje le a pénzeket a számlákról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS