2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kádár-sírbotrány Budapesten: valóban hiányoznak a csontok

2007. május 03. 11:19, utolsó frissítés: 11:21

Megvizsgálták csütörtökre virradóra a Kádár János koporsójában lévő maradványokat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetében, és kiderült, hogy több csont valóban hiányzik. A koporsót szerda este 19.30 órára hantolták ki, és 20 órakor szállították az orvostani intézetbe. Itt egy antropológus és egy igazságügyi orvos szakértő vizsgálta meg a maradványokat.

Ismeretlenek szerdán gyalázták meg Kádár János és felesége síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben: a síremlék márvány fedlapját leszedték, a földet kidobálták. A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. A tettesek felfeszítették a volt pártvezető fémkoporsóját. A rendőrség csütörtök reggeli közlése szerint továbbra sem találják a Kádár János feleségének urnáját. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság rongálás ügyében folytatja a nyomozást.


A rongálás a rendszeresen járőröző biztonsági őrök kijátszásával történhetett meg

– közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel. Simóka Kálmánné szerdán délután elmondta, éjjel egy órakor még a biztonsági őrök mindent rendben találtak a sírnál, amikor a nap közben odahelyezett mécseseket ellenőrizték. A rongálást ezt követően történhetett.

A vezérigazgató szerint teljes biztonsággal nem lehet védeni a sírokat. A háromezer neves síremlék bármelyike, akár például Antall Józsefé is ilyen rongálás áldozata lehet – tette hozzá. Az állam, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában lévő Nemzeti Sírkert vagyonkezelője, a temetkezési intézet zrt. a történtek után növeli a temetői biztonsági őrök létszámát.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint nagyobb biztonságot az jelentene, ha térfigyelő kamerákat helyezhetnének el a temetőben. Egy évvel korábbi felvetésüket az adatvédelmi biztos kategorikusan elutasította, mondván, hogy személyiségi jogot sértene, ha kamerák üzemelnének a temetőkben. A sírkert vezetője hangsúlyozta, teljes biztonsággal nem lehet védeni a sírokat, mert egy 56 hektáros sírkertben "egy ilyen elmebeteg ember ellen nincs orvosság".

A Fiumei úti temetőben még nem volt példa ilyen súlyos atrocitásra. Négy éve egy idős asszony festékkel leöntötte Kádár sírját, ezt a rongálást azonban viszonylag könnyen meg tudták szüntetni. A sírkert munkatársai csütörtökön távolítják el a munkásmozgalmi panteonra festett idézetet a "nemzeti rockot" játszó Kárpátia Neveket akarok hallani című számából. A szöveg így hangzik: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat

Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS