2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meggyalázták Kádár János síremlékét Budapesten

2007. május 02. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

Meggyalázták Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben szerdán; a koporsót felfeszítették, elképzelhető, hogy a csontokat is elvitték a tettesek - közölte a rendőrség az MTI-vel. Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta: ismeretlenek leszedték Kádár János és felesége síremlékének márvány fedlapját, a földet pedig kidobálták. A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte.

A VIII. kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a helyszíni szemle jelenleg is tart - tette hozzá. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a temetőben lévő munkásmozgalmi panteonra fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". Ez az idézet a Kárpátia együttes "Neveket akarok hallani" című dalából származik. A BRFK vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.

Az MSZP kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. "Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad" - fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet "ugyanebbe a kategóriába" sorolják.

A Fidesz nevében Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője reagált a sírrongálásra. Mint közleményében írta, "a Fidesz ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek tekinti"; "a végső nyugalom mindenkinek jár".

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta a távirati irodával: a párt "mélységes aggodalmának és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Antifasiszta Liga, a Kádár János Baráti Kör, a Marx Károly Társaság, a Május 1. Társaság, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyarországi Munkáspárt 2006 közös közleményben tiltakozott a sírrongálás ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS