2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 1. Brünnben és Prágában: a neonácik és az anarchisták is tüntettek

2007. május 02. 11:53, utolsó frissítés: 11:54

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonácik eredetileg engedélyezett, majd betiltott május elsejei utcai felvonulását Brünnben.

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a neonáci Nemzeti Ellenállás mintegy 500-600 híve gyűlt össze a félmilliós város központjában, hogy felvonulással hívja fel a figyelmet a cseh nemzeti érdekek védelmének a szükségességére.

Röviddel a felvonulás kezdete előtt azonban brünni polgármesteri hivatal betiltotta az akciót, mert szerinte a fiatalok jelszavai és a náci jelképekre emlékeztető zászlók, transzparensek sértik a hatályos törvényeket. A tüntetőket lovas rendőrök és kommandósok vették körül, s felszólították a neonácikat, hogy oszoljanak szét. Miután ez a felszólítás elutasításra talált, s a tüntetők kövekkel, üvegekkel kezdték dobálni a rendőröket, a kommandósok erőszakkal feloszlatták a tömeget.

A rendőrség és a neonácik csoportjai közötti összecsapások a belváros utcáin folytatódnak. A kommandósok végül is arra kényszerítették a bekerített neonácikat, hogy autóbuszokban elhagyják a várost.

A közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint a zavargásokban legalább öt személy megsérült, köztük egy újságíró is, akit a tüntetők zászlórudakkal vertek meg. Megsérült két rendőrló is. Legalább hat tüntetőt letartóztattak, s a hatóság elleni erőszak miatt eljárás indul ellenük.

Mintegy harminc személyt tartóztatott le a cseh rendőrség kedden délben Prágában is, amikor csaknem kétszáz baloldali fiatal lezárta a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vezető hidat, hogy megakadályozza a neonáci Nemzeti Ellenállás híveinek délutánra tervezett felvonulását.

A szigeten néhány száz neonáci fiatal gyűlt össze, akik délután - a hatóságok által engedélyezett - felvonulást kívántak tartani a cseh főváros központjában. Ezt próbálták megakadályozni az Anarchista Mozgalom aktivistái. Miután a fiatalok nem tettek eleget a rendőrség felszólításának, hogy tegyék szabaddá az utat, a hatóságok könnygázt vetettek be, s több mint harminc személyt elvittek. A rendőrségi szóvivő szerint többségüket kihallgatták, majd szabadon engedték őket. Három anarchista ellen a hatóság elleni erőszak miatt várhatóan eljárás indul. Az anarchista csoport feloszlatása után a szélsőjobboldaliak megtartották felvonulásukat, amelyet a rendőrség biztosított.

Csehországban a szélsőjobboldali, neonáci, valamint az anarchista baloldali fiatalok összecsapásai május elsején már évek óta hagyományosak.

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának hagyományos május elsejei nagygyűlése Prágában - mintegy 5-6 ezer résztvevővel - az idén a Csehországba tervezett amerikai radarállomás elleni tiltakozássá változott. Baloldali aktivisták szerint a radarállomás elleni tiltakozást és népszavazást követelő petíciót eddig már mintegy 80 ezer személy írta alá. A rendszerváltás óta először a kommunisták nagygyűlésén a cseh-morva szakszervezetek vezetőségének képviselői is megjelentek.

Míg a kommunisták a prágai szabadidőparkban ünnepeltek, addig a volt május elsejei kommunista felvonulások színhelyén, a Letná téren a Politikai Foglyok Konföderációja tartott antikommunista rendezvényt, amelynek résztvevői - mintegy 2-3 ezer ember - a kommunista párt betiltását követelték. Követeléseiket rövid felszólalásában Mirek Topolánek cseh miniszterelnök is támogatta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS