2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush megvétózta az iraki csapatkivonást elrendelő törvénytervezetet

2007. május 02. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

George Bush amerikai elnök kedden megvétózta az iraki csapatkivonást elrendelő törvénytervezetet. "A kivonás határidejét kijelölni egyenlő a vereség határidejének kijelölésével" - mondta a hírtelevíziók által élőben közvetített beszédében nem sokkal azután, hogy visszatért Washingtonba a floridai MacDill légi bázisról, a középső parancsnokság központjából, ahonnan az iraki és a közel-keleti műveleteket irányítják.

A washingtoni kongresszus a múlt héten szavazta meg az iraki és afganisztáni hadműveletek folytatásához szükséges pótköltségvetést. A 124 milliárd dolláros tervezetbe a demokraták kezdeményezésére bekerült, hogy a kormánynak idén október 1-ig meg kell kezdeni a csapatkivonást Irakból és 2008. március 31-ig be kell fejezni.

Bush vétója bizonyos volt, az elnök ugyanis előre jelezte, hogy nem ír alá semmilyen törvényt, amely menetrendet jelöl ki a kivonásra. Az elnök kedden Floridában megismételte korábbi álláspontját: az idő előtti csapatkivonás csak az al-Kaida terrorszervezetet segítené, amely új tagokat toborozhatna, új forrásokhoz juthatna és azt hihetné, hogy tetszés szerint csapást mérhet a szabad nemzetekre.

"Hány embernek kell még meghalnia, hány embernek kell még meghalnia?" - kiáltotta Bush bejelentése után néhány perccel egy háborúellenes tüntető a Fehér Ház kerítésén kívül.

Mivel a demokraták nem rendelkeznek az elnöki vétó leküzdéséhez kétharmados többséggel - a republikánusok közül csak négyen támogatták a kongresszusban a kivonást előíró törvénytervezetet - a következő lépés valószínűleg egy kompromisszumos hadi költségvetési tervezet lesz, amelyből már kimarad a kivonási menetrend, de különböző, elsősorban az iraki kormány által teljesítendő feltételekhez kötik a finanszírozást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS