2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

USA-EU csúcs: előrelépés klímaváltozási kérdésekben

2007. május 01. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Előrelépésekről számolt be a klímaváltozásról szóló kérdésekben az amerikai elnökkel a hétfői USA-EU csúcstalálkozó keretében folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso.

George Bush amerikai elnök, aki a Fehér Házban tárgyalt Barrosóval és Angela Merkellel, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjával, a tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatón a témával kapcsolatban kijelentette: mindkét oldalon felismerik, hogy együttműködésre van szükség a globális felmelegedést mérséklő új technológiák fejlesztése terén. Nem tért ki ugyanakkor arra az európai felhívásra, hogy Washington a kiotói jegyzőkönyvet aláíró országokhoz hasonló módon felső határt szabjon a széndioxid-kibocsátásra.

George Bush a Kelet- és Közép-Európára kiterjeszteni tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsról kijelentette: az Oroszország érdekeit is szolgálná. Az amerikai elnök hangsúlyozta: közölni szándékoznak Oroszországgal, hogy a rakétarendszer olyan dolog, amelyben megfontolandó Moszkva részvétele.

Az uniós és amerikai vezetők hangsúlyozták elkötelezettségüket a Kereskedelmi Világszervezet keretében folyó, dohai forduló néven ismert kereskedelmi liberalizációs tárgyalások sikeres befejezése mellett. A három vezető erről néhány órával azután beszélt, hogy a mezőgazdasági kérdésekben illetékes amerikai főtárgyaló közölte: a megállapodás érdekében az Egyesült Államok kész lenne további 14%-kal csökkenteni az agrártámogatásokat.

Az Egyesült Államok és az EU vezetői megállapodtak abban is, hogy a szabályozások harmonizálásával foglalkozó tanács létrehozásával serkentik a transzatlanti kereskedelmet egyebek között a járműiparban.

A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban a három vezető egyetértett abban, hogy "sürgős és világméretű intézkedésre" van szükség a "biztonságos és elérhető" energiaellátás biztosítása és a klímaváltozással szembeni fellépés érdekében. Most sem sikerült azonban megállapodásra jutni az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásában, amelyet a Bush-kormányzat az amerikai vállalatok érdekeire hivatkozva elutasít.

Angela Merkel hangsúlyozta az egyetértés fontosságát, arra vonatkozóan, hogy folytatni kell az erőfeszítést a fejlett ipari országok június elején Németországban tartandó csúcstalálkozóján, valamint azzal kapcsolatban, hogy "építő jellegű" menetrendre van szükség az ENSZ decemberi indonéziai klímaváltozási konferenciáján.

Az amerikai és európai vezetők "nyitott égbolt" megállapodást írtak alá a transzaltanti légi forgalom liberalizálásáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS