2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetések Darfúrért: a holokauszt-emlékhely is békefenntartókért lobbizik

2007. április 30. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

Európa fővárosaiban százak tüntettek vasárnap a szudáni Darfúrban folyó népirtás ellen, miközben világhírű énekesek és filmsztárok nyilatkozatban szólították fel a nemzetközi közösséget arra, hogy tegyen végre határozott lépéseket a vérontás befejezésére, százezrek életének megmentésére.

A legjelentősebb demonstrációt Londonban tartották. Berlinben kétszázan tiltakoztak a válságövezetben zajló bűncselekmények ellen, míg Rómában Francesco Rutelli miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a darfúri helyzet "modellértékűen jelképezi napjaink emberének tehetetlenségét akkor, amikor az alapvető emberi jogok védelméről van szó". Rómában néhány százan vonultak utcára, akárcsak Párizsban, ahol a demonstrálók élőláncot alkottak.

Jeruzsálemben a Jad Vasem holokauszt-emlékhely Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz fordult annak érdekében, hogy a világszervezet küldjön békefenntartókat a szudáni válságövezetbe. A második világháborúban elpusztított zsidók legjelentősebb zsidó emlékhelyeként a Jad Vasem kötelességének érzi a vészharang megkongatását Darfúrért - hangoztatták az intézet vezetői, akik szerint nem elég, ha a nemzetközi közösség pusztán elítéli az ottani eseményeket. Nap mint nap új nevek ezrei kerülnek fel a halottak listájára - hívta fel a figyelmet az emlékhely, amelyet márciusban szudáni menekültek kerestek fel.

A nemzetközi akciónap szervezői összesen 10 ezer, művérrel teli homokóra felállítását tervezték a világ több mint harminc országában, hogy ily módon figyelmeztessenek, mennyire kevés az idő a veszélyben lévő emberek megmentésére.

A Darfúrért meghirdetett nemzetközi akciónap időpontját azért tűzték ki április 29-re, mert ez a négy éve kirobbant véres konfliktus vélelmezett kezdőnapja. A cselekvésre buzdító, a nemzetközi közösséget a tétlenségért kárhoztató, vasárnap Londonban közzétett felhívást olyan világsztárok írták alá, mint Elton John, Mick Jagger, Bob Geldof, Hugh Grant, George Clooney, Thandie Newton vagy Mia Farrow.

Becslések szerint eddig 200 ezer halálos áldozatot követelt a konfliktus, amelyben az ENSZ megállapítása szerint a szudáni kormány arab milíciákat vet be a Dárfúrban őshonos fekete lakosság ellen. Nemzetközi segélyszervezetek kétmillióra becsülik a szükséget szenvedő dárfúri menekültek számát, amit a kartúmi kormány erősen eltúlzottnak tart.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nemrég újabb erőfeszítéseket jelentett be annak érdekében, hogy rászorítsák a szudáni kormányt, ne akadályozza tovább ENSZ-békefenntartók telepítését a válságövezetbe. A térségben jelenleg csak az Afrikai Unió hétezer kéksapkása tartózkodik, akik tehetetlenek az erőszakkal szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS