2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovaljov: az észt kormány mondjon le!

2007. április 30. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Több mint háromszáz tiltakozót vettek őrizetbe a hatóságok péntek éjjel Észtország fővárosában, Tallinnban, ahol immár egymást követő második este voltak összecsapások a rendfenntartók és fiatalok között. Éjfélig 23 sérültje volt az összetűzéseknek, az anyagi kár jelentős - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Csetepatéról érkeztek hírek a - nagyobbrészt oroszajkúak lakta - keleti országrészben fekvő Johvi városából is, ahol mintegy 200 fiatal autókat gyújtott fel, és kirakatokat tört be.

Tallinnban a randalírozó tömeg rendőrautókra támadt, s kövekkel és üvegekkel dobálta meg a kivezényelt rendőröket. A rendfenntartó erők könnygázt és vízágyút is bevetettek.

A kezdetben békés, de zavargásokba torkolló tiltakozás az észt kormány azon döntésére vezethető vissza, amellyel a kabinet határozott a szovjet Vörös Hadseregnek a náci Németország elleni harcban elesett katonái tiszteletére 1947-ben az észt főváros központjában felállított bronzszobor régóta tervezett áthelyezésének felgyorsításáról. Az emlékművet péntek hajnalban eltávolították Tallinn központjából.

A tallinni szovjet hősi emlékmű sorsáról tájékozódnak orosz duma-képviselők hétfőtől az észt fővárosban, ahol a parlamentben, valamint a belügyi és védelmi tárca illetékeseivel is konzultálnak, s várhatóan megszemlélik a szoboregyüttest és annak új helyét.

Nyikolaj Kovaljov, az orosz parlament alsóháza, az állami duma veteránügyi bizottságának elnöke - akinek vezetésével hétfőn Tallinnba repült az orosz törvényhozók küldöttsége - az észt fővárosba való elutazása előtt azt követelte, hogy a szerinte "a válságot kiprovokáló és a rendbontásokért felelős" észt kormány mondjon le, és az emlékművet állítsák helyre annak eredeti helyén. Kovaljov szerint az észt vezetést mindenképpen "történelmi felelősség" terheli a történtekért, de követelni fogják a tüntetések erőszakos feloszlatásáért felelősek megbüntetését, a jogtalanul letartóztatottak szabadon bocsátását, a történtek tárgyilagos kivizsgálását.

Az észt hatóságok a tallinni katonai temetőben már megkezdték az előkészületeket a "Bronzkatona" új helyen való felállítására. Jaak Aaviksoo védelmi miniszter szerint a szobor már hétfőn állni fog új helyén, néhány nappal később pedig az alakot hátulról övező fal is a helyére kerül. Az észt miniszter bejelentette, hogy az emlékművet az új helyén hivatalosan május 8-án avatják fel - magas rangú észt tisztségviselők és a Hitler-ellenes koalíció országai képviselőinek jelenlétében -, egy nappal azelőtt, hogy az oroszok a náci Németország fölötti győzelmet ünneplik. (mti)

Tallinn központjában, az emlékmű helyén még folynak a feltárások, de várhatóan három napon belül befejeződnek ezek a munkálatok is - mondta Aaviksoo, akik emlékeztetett arra, hogy a szovjet hősi emlékmű nem csak a fasizmus elleni harc áldozataira emlékeztet, hanem az észtek számára a fél évszázados szovjet megszállást jelképezi, amelyet "a nácik által elkövetett bűntettekhez mérhető emberiesség elleni bűnök" kísértek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS