2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi diplomáciában otthonos új kínai külügyminisztert neveztek ki

2007. április 27. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Leváltották pénteken a kínai külügyminisztert, Li Csao-hszing, helyére eddigi helyettese, Jang Csie-cse került.

A sanghaji születésű, 57 éves új miniszter, aki iskolái egy részét Nagy-Britanniában végezte, a nyolcvanas-kilencvenes években Washington kínai nagykövetségén teljesített külszolgálatot, majd elődjéhez, Li-hez hasonlóan ugyanott volt nagykövet 2001-től 2005-ig.

Jang akkor foglalta el a nagyköveti széket Washingtonban, amikor egy kínai vadászgép összeütközött egy EP-3 típusú amerikai felderítő repülőgéppel, amely legénysége a dél-kínai Hajnan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. A kínai hatóságok csak hosszas alkudozás után engedték szabadon az amerikai pilótákat, a kémrepülőgépet pedig hónapokkal később, darabokra szerelve szállíthatták el az amerikaiak.

Az 1970-es évek elején, amikor Kína elszigetelődött és kimerült Mao Ce-tung-féle "kulturális forradalomban", Jang a London School of Economics tekintélyes gazdaságtudományi főiskolában tanult a brit fővárosban. Hajdan George Bush volt amerikai elnöknek is tolmácsolt, aki állítólag "tigrisnek" nevezte el fordítóját. A ragadozó ragadványnév ellenére Li állítólag visszafogottabb elődjénél, aki harcias diplomata hírében állt.

Jang nemrégiben szívinfarktuson esett át, s még nem jött rendbe teljesen, ami kérdésessé teszi, hogy bírni fogja-e a külügyminiszteri teendőkkel járó sűrű külföldi utakat.

A diplomata olyan időszakban veszi át a külügyek irányítását, amikor Kína kül- és gazdaságpolitikája igen intenzívvé vált Ázsiában és a kontinens határai túl. Angol nyelvtudása és amerikai diplomáciai tapasztalata hasznos lehet az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi viták rendezésére, a katonai kiadások és a pekingi nagyhatalmi ambíciók miatt kibontakozott nézeteltérések elsimítására.

"A nemzetközi ügyek ilyen összetett fejlődése idején mindennél fontosabb Kína és az Egyesült Államok számára az együttműködés megerősítése, a közösen adandó válasz a terrorizmusra, a tömegpusztító fegyverek terjedésére és a regionális konfliktusok, illetve más kihívások kezelésére" - idézi hivatalos honlapján a kínai külügyi tárca az újdonsült miniszter egyik tavaly év végi beszédét.

Elemzők szerint a kinevezés aligha hoz komolyabb változást a kínai külpolitikában, mivel Kínában a kommunista párt vezetése határozza meg a külügyek menetét, a külügyminiszter szerepköre pedig igen korlátozott: Jang inkább végrehajtója, semmint irányítója lesz a pekingi külpolitikának. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS