2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama büszke arra, hogy soha nem támogatta az iraki inváziót

2007. április 27. 13:11, utolsó frissítés: 13:18

Az iraki háború volt a fő témája az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségre pályázó nyolc politikusa közötti csütörtöki tévévitának.

A jelöltaspiránsok a dél-carolinai Orangeburg egyetemi campuson rendezett - végig udvarias hangnemben zajló - vitában, amely jó lehetőség arra, hogy az elnökjelöltségért versengők pénzt szerezzenek párton belüli kampányukhoz, igyekeztek kidomborítani a politikai álláspontjaik között meglévő szerény különbségeket.

Barack Obama például azt hangoztatta, büszke arra, hogy kezdettől ellenezte az iraki háborút, szemben legnagyobb ellenfelével, Hillary Clintonnal, aki 2002 végén szenátorként megszavazta az inváziót. (Obama akkor még nem volt szenátor.) Clinton újfent elutasította, hogy bocsánatot kérjen akkori döntéséért, amellyel magára haragította a Demokrata Párt híveinek egy részét.

Élesen támadta ugyanakkor az elnököt, mondván, George Bush "vonakodik meghallani az amerikai nép akaratát". Ha ez az elnök nem vonul ki Irakból, "majd megteszem én elnökként" - jelentette ki a volt First Lady.

Obama és Clinton messze megelőzik népszerűségben a többi hat demokrata párti pályázót: a politikusnő a legutóbbi felmérések szerint 36 százalékon áll, Obama 31 százalékon, a pillanatnyi harmadik helyezett John Edwards pedig 20 százalékon. A többi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns Joe Biden és Christopher Dodd szenátorok, Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója, Dennis Kucinich képviselő és Mike Gravel volt szenátor.

Az elnökjelölt személyéről döntő előválasztások jövő januárban kezdődnek, az amerikai elnökválasztást 2008 novemberében tartják. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS