2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU továbbra is a palesztin kormányt kikerülve folyósít segélyt

2007. április 27. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Az Európai Unió továbbra is a palesztin kormány kikerülésével folyósít segélyt a palesztinoknak, s ez egészen addig így lesz, amíg a kabinet nem teljesíti a vele szemben megfogalmazott három ismert feltételt - derült ki Louis Michel EU-biztos csütörtöki tel-avivi nyilatkozatából.

A három feltétel Izrael állam elismerése, az erőszakról való lemondás, és az, hogy a palesztin kormány fogadja el magára nézve kötelezőnek a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

A palesztin vezetés azt remélte, a mérsékelt Fatah szervezetnek a bevonásával megalakított egységkormány létrehozása nyomán az EU és a többi jelentős adományozó feloldja a tavaly az iszlamista Hamász hatalomra kerülésével a Palesztin Hatósággal szemben bevezetett gazdasági embargót, amely miatt a kormány immár egy éve nem képes rendben folyósítani a közszférában dolgozók bérét.

Egy magas beosztású európai diplomata neve elhallgatását kérve elmondta, a segélyezést érintő korlátozások Brüsszel azon aggodalmát tükrözik, hogy a Hamász ráteszi a kezét a kormányzati pénzekre annak ellenére is, hogy a pénzügyminiszter, Szalám Fajjád nem tagja az iszlamista mozgalomnak. A parancsnoki láncról van szó - magyarázta a diplomata. Fajjád reméli, hogy hamarosan megkezdheti az elmaradt fizetések egy részének kiosztását a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek a pénzügyminiszter ellenőrzése alá tartozó számlájáról.

Louis Michel Izraelben Cipi Livni külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után megjegyezte, hogy a Gázai övezetben és Ciszjordániában, mint fogalmazott, "sokat" romlott a humanitárius helyzet az elmúlt egy évben. Az EU éppen az embargó negatív hatásait tompítandó vezette be a kormányt kikerülő úgynevezett "ideiglenes nemzetközi mechanizmust" a segélyek folyósítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS