2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Senkit nem támogat a francia centrista vezér: új pártot alapít

2007. április 26. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

A francia elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett Francois Bayrou szerdán bejelentette: nem ad semmilyen útbaigazítást a második fordulóra, valamint Demokrata Párt néven új pártot alapít.

A francia elnökválasztás végső kimenetelét várhatóan annak a 6,8 millió centrista szavazónak a döntése határozza meg, akik az első fordulóban az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) jelöltjére adták voksukat. Ez 18,54 százalékot jelentett Bayrounak.

"Nem adok útbaigazítást a szavazásra. Úgy gondolom, hogy azok a franciák, akik rám szavaztak, tudatos és választásukban szabad állampolgárok. Nem lépek vissza a szabadság ösvényén. Nem keresem és nem fogadom el sem az alárendeltséget, sem a szövetséget egyik táborral sem" - jelentette ki Bayrou, akinek támogatásában hétfő óta reménykedett mindkét jelölt.

Véleménye szerint Sarkozyvel és Royallal is nagy a kockázata annak, hogy súlyosbodnak a gondok a francia társadalomban. A konzervatív jelöltnek a pénzügyi körökhöz és a médiahatalomhoz való közelségét és a "fenyegetésekhez és a megfélemlítéshez való vonzódását" kritizálta a centrista jelölt. A demokrácia területén Royal jobb jegyet érdemel, viszont gazdasági téren programja a szükséges orientációkkal ellentétes irányba mutat - hangsúlyozta Bayrou.

Az UDF elnöke bejelentette egy "új párt megalakulását, a demokrata pártét", amely olyan "centrista párt" lesz, amely "messze elmegy a balközép felé, és amely messze elmegy a jobbközép felé is". Az új párt képviselőjelöltjei a júniusi parlamenti választásokon már indulni fognak, hogy azokat a franciákat képviseljék, akik "egy újfajta, független és kifejezésmódjában szabad politikát" szeretnének" - mutatott rá az UDF elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS