2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visztula-hadművelet és deportálások: kölcsönösen kárpótlást kérnének az ukránok és a lengyelek

2007. április 26. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

Több mint 150 ezer, Lengyelországból kitelepített ukrán követelt kárpótlást a lengyel hatóságoktól a Visztula-hadművelet 60. évfordulója előtt - közölte szerdán Lembergben Volodimir Surkalo, a Deportáltak nevű szervezet elnöke, a Lviv megyei közgyűlés külföldi ukránokkal foglalkozó bizottságának vezetője.

Surkalo elmondta, hogy az 1947-ben házaikból erőszakkal kitelepített ukránok közül többen az Európai Bírósághoz fordultak annak elismerését kérve, hogy vagyonuktól és földjüktől törvénytelenül fosztották meg őket, és meg is nyerték a pert. Surkalo szerint mind a 150 ezer kitelepített ukrán 2,5 hektár föld és 1,5 hektár erdő elvesztése miatt perelhetné a lengyel hatóságokat, a lengyel bíróságok azonban nem akarják ezeket a beadványokat elfogadni.

1947. április 27-28-án a lengyel hadsereg a Visztula-hadművelet keretében több mint 150 ezer ukránt telepített ki erőszakkal Lengyelország délkeleti területeiről a második világháború végén az országhoz csatolt területekre.

Az erőszakos kitelepítés 60. évfordulójára szervezett megemlékezésen április 27-én Lembergben részt vesz Viktor Juscsenko is. Nyugat-Ukrajnában tudományos konferenciákat tartanak a Visztula-hadműveletről és a deportálásokról, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveres harcáról a mai Lengyelország ukránok laktak területein.

A lengyel szenátus elítélte a Visztula-hadműveletet. Cserébe Lengyelország hasonló lépéseket vár Ukrajnától azzal kapcsolatban, hogy az UPA fegyveresei mintegy 100 ezer lengyelt öltek meg Volhíniában az 1940-es évek elején. Az elnök és jobboldali ukrán pártok rehabilitálni akarják az UPA-t "mint az Ukrajna függetlenségéért harcolót felet".

Volhíniában, a tömegmészárlások színhelyén a helyi hatóságok emlékművet emeltek az UPA tiszteletére. A lengyel áldozatok válaszul Varsó központjában szándékoznak emléket állítani az Ukrán Felkelő Hadsereg katonáinak kezétől elesetteknek. Az UPA rehabilitálása esetén az egyik lengyel kormánypárt, a Lengyel Családok Ligája is kárpótlást szándékozik követelni az ukrán hatóságoktól az UPA áldozatai részére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS